'Brüksel ve Berlin seçimlerde AKP kazansın istedi'

İngiliz Financial Times gazetesi, göçmen krizine çare arayan Avrupa Birliği'nin (AB) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a boyun eğdiğini yazdı. Gazete ayrıca Brüksel ve Berlin'in, 1 Kasım'daki seçimlerinde AKP'nin başarılı olmasını umduğunu da iddia etti.

Financial Times, iç sayfalarındaki "Global Insight" (Küresel Kavrayış) köşesini bugün Brüksel muhabiri Alex Barker'a ayırdı. BBC Türkçe'nin aktarımına göre Alex Barker yazısında AB'nin Türkiye'ye yönelik tavrıyla ilgili olarak, "Medyaya yönelik kısıtlamalara ve ayrılıkçı Kürtlere şiddete yönelik kaygılar bir kenara itildi. Göç konusu herşeyin önüne geçti" yorumunda bulunuyor.

Financial Times muhabiri ise bazı üst düzey AB yetkililerinin, bu yıl yaklaşık 900 bin göçmenin Avrupa ülkelerine ulaşmasından ardında Erdoğan'ın olmasından şüphelendiklerini yazarak şöyle devam ediyor: Doğru mu yanlış mı bilinmez ama umutsuz bir diplomat şaka ile karışık 'sadece Tanrının ve Erdoğan'ın' kendilerini rahatlatabileceğini söyledi."

Barker'a göre Brüksel ve Berlin, Türkiye'de 1 Kasım'daki seçimde AKP'nin başarılı olmasını umut etti. Yazı şöyle devam ediyor:

"Avrupalı yetkililer iddialı bir göçmen anlaşması için adil bir bedel ödediklerini söylüyor. Önümüzdeki aylarda milyonlarca Suriyeli Türkiye'de istihdam ve eğitim alanlarında daha fazla hakka sahip olabilecek. Sınır kontrolleri sıkılaştırılabilecek. Bir yıl içinde 'geri kabul anlaşmasının' tamamen uygulanması ile binlerce kaçak göçmen Türkiye'ye geri gönderilebilecek. Tüm bunların yerine getirilmesi halinde Türkiye göçmenler açısından Avrupa'nın tampon bölgesi olacak."