Brezilya eşcinsel ve trans cinayetlerinde birinci

Eşcinsel ve translara karşı işlenen cinayetler bu yıl Brezilya’da en çok işlenen suçlar arasında yer aldı. Cinayetlerin çoğu kamuoyu gündemine girmezken, Uluslararası Karayip ve Amerika Kıtası LGBT Birliği’nin verilerine göre 2016 yılında Brezilya’da 343 eşcinsel öldürüldü. 2017'nin Aralık ayına kadar 170 trans öldürüldü.

soL-Brezilya | Emrah Kartal

Brezilya son yıllarda eşcinsel ve translara karşı en çok cinayet işlenen ülkelerin başında geliyor.

Ülkede cinsiyet ayrımına karşı ve cinsel yönelimler için psikolojik destek verilmesi adına toplumsal kuruluşların kısıtlı mücadelesi sonuç getirmiyor. Ülkede ayrımcılık kurumsal olarak devam etmekte, cinsel yönelimlere yönelik önyargı ve nefret suçlarına karşı sunulan bir çok yasa tasarısı ya reddediliyor ya da arşivleniyor.

Mayıs ayında Bahia Gay Grubu tarafından yapılan açıklamada geçen 2016’ya oranla eşcinsellere karşı işlenen cinayetler bu yıl yüzde 18 oranında artış gösterdi. 144 trans 2016 yılında öldürüldü. Bu yıl ülkede 170 trans çeşitli sebep ve yollarla katledildi. Transfobi ve cinsiyet ayrımcılığı cinayet sebeplerinin başında geliyor.

TRANS DANDARA CİNAYETİ DÜNYAYI SARSMIŞTI

Şubat ayında Ceara eyaletinin başkenti Fortaleza’da en az dört kişi, trans Dandara’yı yumruk ve sopa darbeleriyle bayıltana kadar dövdükten sonra kurşunlayarak öldürmüş, bu cinayet cep telefonu ile kaydedildikten sonra bir mahalleli tarafından Youtube kanalıyla duyurulmuştu. Milyonlarca kişi videoyu sosyal medyada paylamış ve translara karşı işlenen nefret cinayetine doğrudan tanık olmuşlardı. Katiller 20 gün sonra yakalandı. Katillerden üçünün yetişkin olmadığı duyuruldu. Dandara cinayeti ülke genelinde ses getirdi, eşcinsel ve transların haklarını savunmak için bir çok eyalet ile şehirde protesto gösterileri düzenlendi. Ayrıca ABD ve Avrupa’nın başlıca TV kanalları cinayetin yaşandığı bölgede Dandara’ya ilişkin röportaj gerçekleştirdi. Cinayet, Brezilya’da artış gösteren tranfobi ve nefret suçlarını gözler önüne serdi.