Bosna'da 'terör cenneti' tartışması

Bosna'da, bir medya organında çıkan ve Bosna'yı "terör cenneti" olarak nitelendiren bir röportajın ardından IŞİD tartışması başladı.

Dış Haberler

Bosna, Rus medyasında çıkan bir haber nedeniyle "terör"ü tartışıyor.

Balkan Insight'ın aktardığına göre, Sputnik Sırbistan'a konuşan Djevad Galijasevic isimli bir "uzman", Bosna'da "İslamcı aşırılığın" yükselişte olduğunu söyledi.

Bosna'da yaklaşık 30 yıldır İslamcı bir altyapının bulunduğunu kaydeden Galijasevic, bunun önünde hiçbir engelin de bulunmadığını, propaganda ve mai yardım akışının sürdüğünü belirtti.

Haberde Bosna İslamcı militanlar için "ideal bir sığınak" olarak tarif edilirken, ABD-Rusya ortak operasyonu olması durumunda, Suriye'deki IŞİD militanlarının da Bosna'ya gelebileceği iddia ediliyor.

Ancak Bosnalı "uzmanlar", Galijasevic'in iddialarına tepki göstererek, bu söylemlerin "Kosova ve Bosna'nın altını oymak için gündem edildiğini" öne sürüyorlar.

Bu uzmanlardan biri, Denis Hadzovic, Bosnalı yetkililerin İslamcı aşırılığa karşı gerekli önlemleri aldığını öne sürüyor. Hadzovic'e göre Bosna için böyle bir tehdit elbette var; ancak bu tehdit yalnızca Bosna'da değil, bütün Avrupa'da mevcut.

İstihbarat verilerine göre, 2012 yılından bu yana Bosna'da 200 kişi Irak ve Suriye'ye savaşa gitti. Bunlardan 30'u çatışmalarda ölürken, 50'si Bosna'ya geri döndü.