BM'nin 'sığınmacılar yer değiştirsin' teklifi reddedildi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un dünya genelindeki sığınmacıların yüzde 10'unun her yıl yer değiştirmesi önerisine ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkeleri karşı çıktı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun tarafından Eylül ayında yapılacak sığınmacı zirvesinde sunulacak uzlaşma metnine "sığınmacıların kabulüne ve yer değiştirmesine" dair bir paragraf eklendi.

Ancak bu öneriye ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkeleri karşı çıktı.

Ban Ki-Mun eylül ayındaki zirvede devlet ve hükümet başkanlarının "yük dağılımının küresel paylaşımı" üzerinde anlaşmalarını sağlamayı ve her yıl 65 milyon sığınmacının yüzde 10'unun yığılma olan ülkelerden başka ülkelere naklini amaçlıyordu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, değişikliğe uğrayan uzlaşma metninde "sığınmacıların üçüncü ülkeler tarafından kabulü için gerekli hukuki imkanların genişletilmesine çalışılacağına"' yer veriliyor. Yükün adil paylaştırılmasından ise söz edilmiyor.
'AF ÖRGÜTÜ SERT DİLLE ELEŞTİRDİ'
Uluslararası Af Örgütü ise varılan uzlaşmayı sert dille eleştirdi. Örgütün sözcüsü Charlotte Philipps, "sığınmacı krizinin küresel çözümü için ele geçen önemli bir fırsatın heba edildiğini ve sığınmacılar denizlerde boğulup kamplarda sefalet çekerken, dünya liderlerinin uzlaşma ihtimalini 2018 yılına ertelemekle hayati kararları ileri bir tarihe atmış olduklarını" söyledi. Şimdiye kadar dünyadaki sığınmacıların yarısını Türkiye, Pakistan, Lübnan, İran, Etiyopya, Ürdün, Kenya ve Uganda kabul etti.