BM: Türkiye dünyada en fazla mülteci bulunan ülke

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Türkiye’nin dünyada en çok mülteci bulunan ülke haline geldiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingte Suriye’den Suriye’den kaynaklanan mülteci akımındaki artışın “baş döndürücü” bir hıza ulaştığını söyledi.

3 milyon 800 binin üzerinde Suriye yurttaşının komşu ülkelere göçtüğünü söyleyen Guterres, göç nedeniyle Lübnan ve Ürdün’ün on yıllar sonra ulaşacakları nüfus rakamlarına ulaştıklarını ifade etti. BM Mülteciler Yüksek Komiseri sözlerini, “Türkiye artık dünyanın en fazla mülteci ağırlayan ülkesi durumunda” diye sürdürdü.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 600 bin civarında Suriyeli mülteci bulunuyor.

‘20 MÜLTECİDEN BİRİ ÖLÜYOR’

Guterres geçen yıl 220 bin göçmenin çeşitli yollardan Avrupa’ya ulaştığını sözlerine ekledi. “2015 başından beri 370 kişi Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldü; başka bir ifadeyle yirmi kişiden biri Avrupa’ya ulaşabildi” dedi.

Guterres, Avrupa’nın Akdeniz’de arama ve kurtarma faaliyetlerinin yoğunlaştırılmaması durumunda binlerce insanın daha ölebileceğini söyledi.