BM Suriye Temsilcisi'nden yeni arabuluculuk girişimi

Bugün ve yarın Türkiye, Rusya ve İran temsilcileriyle Cenevre'de bir araya gelecek olan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cuma günü de Almanya ve ABD'nin içinde bulunduğu batılı ülkelerle görüşmelere katılacak.

Haber Merkezi

Suriye ordusunun cihatçı teröristlerin elinde bulunan İdlib'e kapsamlı bir operasyon düzenlemesi beklenirken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Türkiye, Rusya ve İran'ın danışmanlığında yeni bir arabuluculuk girişimi başlattığı bildirildi.

Bugün Cenevre'de önce Rusya, İran ve Türkiye temsilcileriyle ayrı ayrı bir araya gelen Mistura, yarın da üç ülkenin temsilcileriyle BM'de resmi görüşmeler gerçekleştirecek.

Mistura daha sonra Almanya ve ABD'nin içinde bulunduğu bazı Batı ülkelerinin temsilcileriyle de görüşmeler yapacak. Anayasal düzlemde bir meclisin kurulmasının ele alınacağı toplantılarda Mistura'nın yeni bir arabuluculuk girişimi başlatmayı umduğu belirtildi.

Bugün ve yarın Cenevre'de gerçekleştirilecek toplantılarda Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil edecek.

Mistura, Cuma günü Almanya ve ABD'nin de dahil olduğu "küçük grupla" yapacağı ortak istişare toplantılarında İran, Rusya ve Türkiye temsilcileriyle Anayasa Komitesi'ne ilişkin yaptığı görüşmeler hakkında bilgilendirme yapacak. Cuma günkü toplantıda ABD heyetini, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn'ün temsil edeceği öğrenildi.