BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura istifa ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, 'tamamen kişisel nedenlerle' Kasım ayı sonunda görevinden ayrılacağını açıkladı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, dört yıldan uzun süredir yerine getirdiği görevinden Kasım ayı sonunda ayrılacağını açıkladı. Kararını BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konulu toplantısında duyuran De Mistura, istifanın “tamamen kişisel nedenlerden” kaynaklandığını belirtti.

SURİYE ANAYASASI'NI OLUŞTURMAK İSTİYOR

De Mistura, Suriye’de yeni anayasayı hazırlayacak komitenin kurmak üzere önümüzdeki hafta Şam’a gidecek.

Komitenin oluşumuyla ilgili Suriye hükümetinin itirazları olduğunu dile getiren De Mistura, hükümetin ve muhalefetin 50'şer kişilik heyetleriyle Suriye Anayasa Komitesi'nde yer almaları konusunda anlaşma olduğunu, ama BM'nin Suriyeli uzmanlar, sivil toplum, bağımsızlar, aşiret liderleri ve kadınlardan oluşturduğu 50 kişilik heyetteki temsilcilere hükümetin itirazı olduğunu ifade etti.

De Mistura Temmuz 2014’te devraldığı göreve Cezayirli diplomat Lakhdar Brahimi'nin Cenevre'deki barış görüşmelerinin başarısızlığının ardından istifası üzerine başlamıştı.