BM Suriye için Soçi öncesi alternatif arayışında

Rusya, İran ve Türkiye'nin baş aktörleri olduğu Soçi'deki Suriye Ulusal Kongresi buluşması öncesi, BM'nin inisiyatifiyle Suriye hükümeti delegeleri ve 'muhalifler' Viyana’da bir araya geldi.

soL HD

Suriye hükümeti delegeleri ve “muhalifler”, dün Viyana’da Birleşmiş Milletler’in (BM) aracılık ettiği barış görüşmeleri için bir araya geldi. BM Viyana Binası’nda düzenlenen Suriye konulu barış görüşmeleri kapsamında Beşşar el Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti ile BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın yanı sıra, “muhalifleri” temsilen Suriye Ulusal Konseyi sözcüsü Yahya El Aridi de görüşmelerde yer aldı.

Görüşmelerin “kritik” olduğunu ifade eden El Aridi, “Ana amacımız Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının bütün taraflar için uygulamadaki bağlayıcılığını görmek” dedi.

GÜNDEMDE ANAYASA VAR

İki gün sürecek olan barış görüşmelerinde Suriye anayasasıyla ilgili konuların konuşulacağı aktarıldı. Görüşmelere dair konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da siyasi çözüm için Viyana görüşmelerinin son umut olduğunu ifade etti. Zira, daha önce yapılan BM destekli görüşmelerin önceki turlarında çok az ilerleme kaydedilmişti.

SOÇİ ÖNCESİ: CENEVRE TIKANDI, VİYANA DENENDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre'de 8 Şubat'ta yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin Şubat'ın sonuna ertelendiğini açıklamış, Cenevre sürecinin tıkanmasının ardından BM’nin çağrısıyla Viyana görüşmelerinin hazırlıkları yapılmaya başlanmıştı.

Bugün de devam eden görüşmelerin ardından 29–30 Ocak tarihlerinde Soçi’de, Rusya, Türkiye ve İran’ın inisiyatif aldığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi gerçekleşecek. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova kongreye bin 600 kadar davetlinin katılmasının beklendiğini duyurdu.