'Beyaz Miğferler, kimyasal provokasyonu için İdlib'deki rehineleri kullanacak'

Beyaz Miğferler’in İdlib’de hazırladıkları kimyasal saldırı mizanseninde Suriye hükümetiyle uzlaşmayı kabul eden militanların esir tutulan aile fertlerini kullanmayı planladıkları ileri sürüldü.

Haber Merkezi

Suriyeli insan hakları aktivisti Ammar Jamal, Beyaz Miğferler’in İdlib’de hazırladıkları kimyasal saldırı mizanseninde Suriye hükümetiyle uzlaşmayı kabul eden militanların esir tutulan aile fertlerini kullanmayı planladıklarını söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Jamal "Beyaz Miğferler İdlib'de kimyasal saldırı mizanseni hazırlıyor ve orada rejimle uzlaşmak istediklerini dile getirenlerin ailelerini kullanmayı planlıyor. Video çekecek cihazlar hazırlandıktan sonra uzlaşma yanlılarının esir tutulan aileleri Ariha yerleşiminin bulunduğu bölgeye getirilecek" diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İdlib'deki teröristlerin kimyasal saldırı provokasyonu hazırlıklarını neredeyse tamamladığını, provokasyonun başlangıç sinyalinin 'Suriye devriminin bazı yabancı dostlarından' özel bir ekibin gelmesi olacağını duyurmuştu.

Kaide kolu Nusra Cephesi (Heyet Tahrir el Şam),  Hizb-ut Tahrir (Türkistan İslami Hareketi) ve Beyaz Miğferler grubu liderlerinin kimyasal saldırı provokasyonunda koordine olmak için önceki gün bir araya geldiğini bildiren İgor Konaşenkov, şöyle demişti: "Grup liderlerinin görüşmesinde Suriye ordusu tarafından sivillere karşı İdlib'in Cisr eş Şuğur, Serakab, Taftanaz ve Sarmin bölgelerinde kimyasal silah kullanıldığı mizansenlerinin videolarının senaryoları üzerinde anlaşıldı."

'SİNYAL YABANCILARDAN'

Aşamalı yürütülecek provokasyonda yer alacak tüm tarafların 8 Eylül akşamında hazır olmasının kararlaştırıldığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, İdlib vilayetinde teröristlerin provokasyonunun pratikte başlama sinyalini, "Suriye devriminin bazı yabancı dostlarından" özel bir ekibin vereceğini ifade etmişti. Konaşenkov bakanlığının Suriye’deki durumu ve Ortadoğu’daki farklı ülkelerde bulunan silahlı grupların eylemlerini dikkatle takip etmeye devam ettiklerini vurgulamıştı.

Öte yandan Rus basınının aktardığına göre, İngiltere’nin yurtdışındaki donanma faaliyetlerini gözlemleyen kaynakları, İngiliz Kraliyet Donanması’na ait Talent nükleer denizaltısının, 10 kruz füzesiyle birlikte Cebelitarık Boğazı’ndan geçtiğini bildirdi. Cebelitarık Boğazı’ndan önceki günlerde 12 Tomahawk füzeli Newport News denizaltısının da geçtiği aktarılmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce İdlib’de teröristlerin kimyasal saldırı provokasyonu hazırladığını, ABD, Fransa ve İngiltere’nin daha sonra bu bahaneyle Suriye’yi vurmak istediği uyarısını yapmıştı. Konaşenkov, ABD’nin Suriye’ye saldırı için 28 Tomahawk kruz füzeli destroyer gemisi Ross’un 25 Ağustos’ta Akdeniz’e girdiğini bildirmişti.