Beşar Esad: IŞİD, ABD'nin Irak'ı işgalinin ürünüdür

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İtalyan kanalına verdiği mülakatta, IŞİD'i yaratanın ABD'nin Irak işgali olduğunu söyledi, Ebubekir El Bağdadi'nin Amerikan hapishanelerinden salıverildiğini anımsattı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, katıldığı bir televizyon programında Suriye'deki son tablo ve Paris saldırıları hakkında konuştu.

İtalyan RAI TV'de açıklamalarda bulunan Beşar Esad, "Fransa'daki terörün kurbanları hakkında, Suriye, Lübnan, Yemen ve Rusya'daki terör kurbanları hakkında ne hissediyorsak aynısını duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Saldırganların Şam'a yakın yerlerde eğitildiğini, bunun nasıl değerlendirildiğini soran RAI muhabirine Esad; "Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar; ayrıca Batı politikaları krizin başından beri teröristlere destek veriyor, bunun sebebi budur" yanıtını verdi.

'IŞİD'İ IRAK İŞGALİ YARATTI'

IŞİD'i Suriye hükümetinin desteklediği yönündeki spekülasyonların sorulduğu Suriye Devlet Başkanı; "IŞİD'i ABD yarattı" dedi. IŞİD için; 'ABD'nin Irak işgalinin ürünü' diyen Esad, örgütün Suriye'de daha fazla büyüyemediğini, önlerinin kesildiğini belirtti.

Hilary Clinton'ın da desteklediği bir şekilde, Suud vahabi parası ve ideolojisiyle El Kaide'nin serpildiğini belirten Esad; Ebubekir El Bağdadi'nin Amerikan hapishanelerinden salıverildiğini anımsattı.

'SURİYE'DE REJİM DEĞİL DEVLET VAR'

Suriyeli mültecilerin durumu ve kendisini bu tablodan sorumlu hissedip hissetmediği hakkındaki soruya ise Esad'ın yanıtı; "Bu ülkeyi terk eden her Suriye vatandaşı, Suriye için bir kayıptır. Krizin başından beri terörizmle savaşmak ve diyalogu beslemekten yana olduk. Ne yapabilirdik? Diyaloğa karşı birileri var mı? Terörle mücadeleye karşı olan var mı? " şeklinde oldu.

Batı'nın ifadelerinin bir propaganda olarak niteleyen Esad;"Batı'nın tüm oyunu rejim değişikliği, Suriye'de rejim yok, burada bir devlet var" dedi.