Batı, Suriye'ye savaşa giden vatandaşlarının 'halifelik' için gittiğini biliyordu

Batılı bir güvenlik yetkilisi, aslında 2012 yılından bu yana Suriye'de "terörizm"i konuştuklarını, ancak o zamanlar Esad "aşırıcılarla mücadele ediyorum" dediği için bunu dillendirmemeyi tercih ettiklerini itiraf etti.

Dış Haberler

Suriye'deki vekalet savaşında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın adı yeniden en tepelerde duyulmaya başlarken, başta ABD olmak üzere Batı dünyasının El Kaide ve IŞİD'i bölgenin başına nasıl bela ettiğine ilişkin yeni kanıtlar ortaya çıkıyor.

The New Yorker'dan Ben Taub'un makalesi, bunun son örneği. Makalede, Belçikalı Jejoen Bontinck isimli gencin Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılma öyküsü anlatılıyor. 

Antwerpli Bontinck'in 2009 yılında Ghent'te yapılan bir "Michael Jackson" yarışmasına katıldığı (Türkiye'de "O Ses Türkiye" benzeri bir dans yarışması) ve "Amerikan rüyası"na olan inancını dile getirdiği belirtiliyor.

Yarışmadan elenen Bontinck, birkaç yıl sonra, Belçika basınında başka bir vesileyle gündeme geliyordu. Şu anda 20 yaşında olan genç, Antwerp'in dışında yer alan bir "cihat" programına katılıyordu. 

Bontinck'in katıldığı grubun birçok elemanı, daha sonra IŞİD saflarında savaşmak için Irak ve Suriye'ye gidecekti. 2011 yılından bu yana Belçika'dan yaklaşık 400 gencin cihat için Irak ve Suriye'ye gittiği tahmin ediliyor.

DEVLET BİLİYORDU, GİZLEDİ
Ancak esas "haber" burada değil. Belçika polisinin, Ortadoğu'ya savaşa giden gençlerin telefon kayıtlarından ve savaştan sönen cihatçıların sorgusundan elde ettiği binlerce sayfalık döküman, ortada bir devlet "tezgahı" olduğunu da gösteriyor.

Bu belgelere göre, IŞİD Suriye'deki varlığına ilan etmeden önce dahi, Avrupa'dan Suriye'ye giden cihatçılar, Bontinck'in grubu da dahil, bir İslam halifeliği kurma amacıyla hareket ediyorlardı.

Makalede görüşlerine yer verilen bir Belçikalı güvenlik yetkilisi, aynen şunları söylüyor:

2012 yılında bile terörizmden konuşuyordu. Fakat o zamanlar kimse terörizmden bahsetmek istemiyordu çünkü Esad, muhalefetin aşırıcılardan oluştuğunda ısrar ediyordu. O yüzden, 'Peki, evet, o haklı, çünkü bizim Belçikalılar terörist' demek çok zordu.