Batı destekli Suriye muhalefeti Rus planını beğenmedi

Batı destekli Suriye muhalefeti, Rusya'nın hazırladığı Suriye planına, Esad'ı eski haline getirmeyi ve muhalefeti marjinalleştirmeyi hedeflediği iddiasıyla karşı çıktı.

Dış Haberler

Rusya'nın Suriye için hazırladığı 18 aylık geçiş planı, Batı destekli "muhalefet" tarafından kabul görmedi.

Rus planının ayrıntıları dün basına sızmış ve Reuters tarafından yayımlanmıştı. Planda 18 aylık bir geçiş süreci ve arkasından erken cumhurbaşkanlığı seçimi öneriliyordu. Rusya, erken seçime Esad'ın da katılabileceğini belirtiyordu.

Reuters'e konuşan Batı destekli ve İstanbul merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) üyesi Monzer Akbik, "Suriye halkı Esad diktatörlüğünü hiçbir zaman kabul etmedi ve başka türlü formüle edilse de kabul etmeyecek" dedi.

Akbik, Rusların Cenevre'den beri oynadığı oyunu oynamaya çalıştığını öne sürdü.

SUK Siyasi Komite üyesi Hadi el-Bahra da, sorunun Esad olduğunu öne sürerek, herhangi bir siyasi sürecin bu sorunu def etmek için garanti vermesi gerektiğini söyledi.

Bahra ayrıca, şu anki sistemde yapılacak erken seçimlere de karşı olduklarını belirtti.

Suudi Arabistan Şura Konseyi Güvenlik İşleri Komitesi Başkanı Suud Humeyid Assubayi de, Rus planının "kusurlu" olduğunu, çünkü Esad'ın erken seçimlere katılabileceğini söylediğini belirtti.

Bir Batılı diplomatsa, Rusya'nın planını "deney balonu" olarak nitelendirdi. Diplomata göre Moskova uluslararası tepkiyi ölçmek için planı sızdırdı.