Barzani: Türkiye Musul savaşına mutlaka girmeli

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’nin Musul savaşında mutlaka yer alması gerektiğini savundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bahar aylarında ABD öncülüğünde başlatılması beklenen Musul savaşına Türkiye’nin de mutlaka katılması gerektiğini savundu.

‘TÜRKİYE KAMYON DOLUSU SİLAH YOLLADI’

Taraf’tan Amberin Zaman’ın sorularını yanıtlayan Barzani, Türkiye’yle ilgili geçtiğimiz yaz hayal kırıklığı yaşadıklarını, bunun nedeninin IŞİD’in Musul saldırısı sırasında Türkiye’nin doğrudan müdahale etmemesi olduğunu söyledikten sonra şöyle devam etti:

Türkiye ilk günlerde bizlere kamyon dolusu mermi, havan topu yolladı. Kara yoluyla gönderdiler. Ardından da askerî giysiler, botlar vesaire. Tabii zaman aldı gelmeleri. Ve Türklerin kendileri de yeterince hızlı davranmadıklarını itiraf ettiler sonradan ama daha önce sıraladığım engelleyici faktörler vardı. Şu anda bildiğiniz gibi Türkiye mülteciler konusunda bizlere büyük destek veriyor. [AFAD’ın Dohuk’ta yönettiği] kamplar var. Türkiye IKBY’ye nakdî yardımda bulundu. Geçtiğimiz yıl yarım milyar dolar verdi. Bir yarım milyar dolar daha yolda. Yakında elimize geçer. Ve tabii petrolümüzü Türkiye üzerinden ihraç ediyoruz. Bu çok ama çok önemli. Ancak son zamanların en kapsamlı ve görünür jesti Kobane’de gerçekleşti. Peşmergelerimiz Türkiye üzerinden Kobane’ye geçti.

Barzani, peşmergenin Türkiye üzerinden geçmesi konusunda ABD’nin baskısının önemli bir rolü olup olmadığı yönündeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Elbette Sayın Erdoğan’ı ikna etmemiz gerekti. Telefonda epey konuştuk. Ama siz neticeye bakınız. Önemli olan netice. Düşünsenize peşmergelerimiz askerî üniformalarıyla, Kürdistan bayraklarıyla ta Zaho’dan Kobane’ye kadar Türkiye toprakları üzerinden geçiş yaptılar. Bu siyasi açıdan son derece hassas bir olaydı. Bunun ehemmiyeti gözardı edemeyiz. Eğer Kobane kurtulduysa bunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve Sayın Başbakan’ın da mutlak payları var. Amerika’nın da ve tabii ki kahramanca direnen Kürtlerin de.

‘TÜRKİYE MUSUL OPERASYONUNA KATILMALI’

IKBY Başbakanı Türkiye’nin halihazırda Soran bölgesinde, Diyanah’da, Süleymaniye’de Kalaçolan yakınlarında peşmergelere eğitim verdiğini söyledikten sonra, Türkiye’nin mutlaka bahar aylarında başlaması öngörülen Musul operasyonuna katılması gerektiğini savundu.

Türkiye’nin katılımının muharip güçle olmasının şart olmadığını söyleyen Barzani, “Ancak böyle bir ihtiyaç doğarsa Irak hükümetiyle koordineli olarak Türkiye muharip kara güçleriyle Musul’u özgürleştirme operasyonunda tereddüt etmeden yer almalıdır” diye devam etti.

‘KÜRT-ARAP SAVAŞINA DÖNER’

IKBY Başbakanı Türkiye’nin ABD öncülüğünde gerçekleştirilecek Musul operasyonuna asker göndermesini ise şu gerekçeyle savundu:

Başbakanınıza spesifik olarak kara gücü yollaması gerektiğini söylemedim ama Türkiye’nin bu operasyonda yer alması gerektiğini söyledim. Musul, Sünni güçler ve Irak ordusunun birlikte yer aldığı bir operasyonla özgürleştirilmelidir. Bizler tek başımıza girsek Kürt- Arap savaşına döner. Şii milisler girerlerse Sünni- Şii çatışmasına döner. Durum çok hassas.

‘ABD’YLE İLİŞKİLER PKK’Yİ DAHA GERÇEKÇİ KILDI’

Barzani, PKK Başkanlık Konseyi üyesi Cemil Bayık’ın PKK’nin Musul savaşına katılma isteğini “komik bulduğunu” söyleyerek devam etti.

IŞİD’e karşı savaşta PKK’nin ABD ile işbirliği yapmasını PKK’nin “gerçekçi bir çizgiye gelmesi” anlamında olumlu bulduğunu söyleyen Barzani, işbirliğine dair şunları söyledi:

Bizim buna itirazımız yok. Biz büyük tabloya bakıyoruz. Kürt halkının menfaatlerine bakıyoruz. Aksine Batı’yla, ABD’yle ilişkiler onları [PKK’yı kastediyor] daha pragmatik daha gerçekçi bir çizgiye çeker. Ama sonuçta PKK’nın faaliyet alanı Irak’ın içerisinde, değildir. Olmamalıdır. Suriye’de de gördük PKK’nın dayatmacı bir yanı, tek güç olma hırsı var, bunu doğru bulmuyoruz. Diğer Kürt gruplarıyla da diyalogu olmalıdır. Yine de hepsinin [YPG’yi de kastediyor] katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bakın sahiden çok büyük katkıları oldu. Bunu asla gözardı edemeyiz.

‘FİDAN’IN MİT’E DÖNMESİ BİZLERİ ÇOK SEVİNDİRDİ’

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da bu süreçte katkısının büyük olduğunu söyleyen Barzani, “İtiraf etmeliyim; MİT müsteşarlığından ayrıldığından hayal kırıklığına uğradım. Hakan Fidan’ın MİT’e dönmesi bizleri çok sevindirdi. Bildiğiniz gibi [Abdullah Öcalan ve devlet arasındaki] barış sürecinde önemli katkıları var” dedi.