Bardo saldırısı Tunus’u Libya’daki kaosa yakınlaştırdı

Geçtiğimiz hafta IŞİD’in Bardo Ulusal Müzesi’ne yaptığı saldırı, Tunus’u cihatçı terörün yoğunlaştığı Libya’daki duruma daha fazla dahil olmaya zorluyor.

Dış Haberler

“Arap Baharı” diye adlandırılan sürecin başladığı Tunus, geçtiğimiz hafta çoğunluğu turist 23 kişinin hayatını kaybettiği korkunç saldırıyla gündeme geldi. IŞİD’in üstlendiği saldırılar sonrası Tunus yönetimi, cihatçı gruplara yönelik daha sert önlemler almaya başladı. Ancak Tunus’taki cihatçı grupların Cezayir’deki İslamcı yapılanmadan ve Libya’daki siyasi boşluktan güç alması, Tunus’un bu bölgeye daha fazla odaklanmasını beraberinde getiriyor.

BATI, TUNUS’U LİBYA’YA DOĞRU İTİYOR

3 bin civarında Tunuslunun IŞİD saflarında savaştığı tahmin ediliyor. Tunus vatandaşlarının özellikle Libya’ya geçerek burada IŞİD’e katıdıkları ve Tunus yönetiminin yalnızca geçen hafta bu amaçla sınırı geçmeye çalışan 10 kişiyi durdurduğu belirtiliyor.

Libya ile Tunus arasındaki sınırın on yıllardır kaçakçılık amacıyla kullanıldığını, bu nedenle Tunus’un tek başına sınır üzerinde denetim kurmasının çok zor olduğunu söyleyen Atlantic Council uzmanı Karim Mezran, “Tunus’la olan sınırın kapatılabilmesi için Libya sorunu öncelikle Libya’da çözülmek durumunda. Bu da Tunus’u her ne olursa olsun savunmasız bir durumda bırakıyor” diyor.

ABD merkezi istihbarat teşkilatı CIA’e yakınlığıyla bilinen RAND Corporation direktörü Seth G. Jones ise International Business Times’a, “Tunus için en büyük tehdit muhtemelen Libya, bu nedenle burası Amerikalılar ve Avrupalıların desteğinin çok kararlı olması gereken bir alan” değerlendirmesini yaptı. 

FRANSA DEVREDE

Tunus’un Libya’daki kaosa daha fazla müdahil olmasına yönelik adımlarda ise, bölgeyle tarihsel bağları bulunan Fransa’nın önemli bir rol oynadığı görülüyor. Fransa ve Tunus, Kasım ayından bu yana cihatçı militanlara karşı istihbarat paylaşımı yapıyor. Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ün bu alandaki işbirliğini daha da derinleştirmek üzere Tunus’a yapacağı ziyaretse Cuma günü başlayacak.

CEZAYİR'LE İŞBİRLİĞİ

Libya gündemine giren tek bölge ülkesi Tunus değil. Yine cihatçı terörün hayli etkili olduğu bir başka bölge ülkesi, Cezayir de Tunus’la birlikte “Arap Baharı” diye adlandırılan sürecin başlamasından bu yana oluşan siyasi kaosun içerisine daha fazla sürüklenmiş durumda.

Tunus’la Cezayir’in Fransa başta olmak üzere, Batılı devletlerin teşvik ve desteği altında Libya’da daha aktif rol üstlenmesi bekleniyor. Bu doğrultuda iki ülke yönetimi arasındaki işbirliğinin arttığı ifade edilirken, Cezayir yönetiminin Bardo Müzesi’ne yapılan saldırıdan iki gün önce Tunus’a roket sistemleri gönderdiği kaydediliyor.

Bardo Müzesi’ne düzenlenen kanlı saldırı şimdiden, Tunus ve Cezayir’i Libya’daki siyasi kaosa birkaç adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor.