Bakan Çavuşoğlu kendi kendini yalanladı: Muhaliflere hava desteğinde anlaşmadık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eğit-donat programı kapsamındaki muhalif güçlere Suriye'ye savaşmaya gittiklerinde hava desteği verilmesi konusunda ABD ile anlaştıkları şeklindeki sözlerinin "yanlış anlaşıldığını" söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eğit-donat programı kapsamındaki muhalif güçlere Suriye'ye savaşmaya gittiklerinde hava desteği verilmesi konusunda Washington ile "prensip anlaşmasına" vardıkları şeklindeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuda "ABD ile birlikte karar vereceklerini" söylediğini aktardı.

CİHAN'ın haberine göre, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Lefkoşa'da ortak basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu'na Daily Sabah gazetesine verdiği demeç hatırlatıldı ve Amerikalıların bu sözleri teyit etmediği belirtildi.

Konuyla ilgili bugün 'daha net' açıklamalar yaptığını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

Bazen söylediğimiz şeyler yanlış anlaşılabiliyor, yanlış da yorumlanabiliyor. Ama bizim söylediğimiz şey şu: Bu süreci tamamen Amerika ile birlikte yapıyoruz. Birlikte karar alıyoruz, birlikte yürütüyoruz. Bugüne kadar eğit-donat konusunda kararları da beraber aldık. Şu anda da birlikte yürütüyoruz. Ama bu eğitilip donatılacak insanların Suriye'ye dönerken nereden döneceği, hangi kapıdan gireceği, hangi güvenli bölgeye girmesi lazım... Gittiği yerin de güvenli olması lazım. Ve bunlara da nasıl bir destek sağlanabilir? Örneğin eğitilip donatılıp gönderdiğiniz insanlar hava saldırılarıyla yok edilebilir mi? Buna karşı nasıl tedbirler alınabilir, koruma sağlanabilir? Tüm bu konular da şu anda Türk ve Amerikan yetkililerinin, yani teknik kişilerin, askerlerin, güvenlik güçlerinin konuştuğu konular. Bugüne kadar nasıl birlikte karar verdiysek, bundan sonraki süreçte de o konularda da görüşmeler devam ediyor. Birlikte karar vereceğiz. Söylediğimiz bu.

'EĞİT-DONAT BAŞLADI, DİYEBİLİRİZ'
Eğit-donat projesinin küçük gruplarla başladığını söyleyebileceklerini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, "Tüm altyapı oluşturuldu. Gerekli tesisat kuruldu. Eğit-donat'ı yapacak hem Türk hem Amerikan askerî personel yerini aldı. Eğitilip donatılacak insanların seçim sürecini de Türkiye ve ABD birlikte yürütüyor." dedi.