'Bağdat ve Erbil arasındaki kriz çözüm aşamasında'

Bağdat ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafları arasındaki krizin yakın gelecekte çözüme ulaşabileceği öne sürüldü.

Dış Haberler

Irak Ulusal İttifakı’ndan bir kaynak, Bağdat ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafları arasındaki krizde son dönemde yaşanan esneklik dolayısıyla yakın gelecekte çözüme ulaşılabileceğini duyurdu.

Kaynak, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada “Bağdat’tan beş, Kürtlerden de iki isim olmak üzere partiler arasındaki tüm tartışmalı konuları gözden geçirmek için yedi üyeden oluşan bir komite kurulacak” ifadesini kullandı.

Kaynak “Komite, siyasi ve ekonomik dosyalar ile sınır ve hava alanı sorunları hakkında kapsamlı bir inceleme yapacak. Bağdat ve Erbil arasındaki krizin kısa sürede sonuca bağlanması hedefleniyor” dedi.

Söz konusu komitenin oluşturulma fikri, Bağdat ve Erbil arasındaki kara limanlarının, hava limanlarının ve gümrük belgelerinin federal hükümete teslim edilmesinin kabul edilmesi konusundaki çelişkili haberlerin ardından geldi. Zira Irak Başbakanı Haydar İbadi, eylül ayında bağımsızlık referandumunun başlamasından bu yana müzakere yapılması konusunda ısrar ediyordu.

IKBY sözcüsü Sefin Dizayi, Erbil’in baraj, gümrük ve hava limanlarının idaresini Bağdat’a teslim etmeyi kabul ettiği yönündeki haberleri yalanladı.

İbadi’nin danışmanı İhsan Şammari ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “IKBY krizin sonlandırılması için Türkiye ve İran ile olan sınır kapılarının teslim edilmesi, sınır ve gümrük kapılarıyla havalimanlarının yönetimi için yüksek komite kurulması kararını kabul etti” dedi.

Şammari, IKBY hükümetindeki eğitim, sağlık su işlerinde maaşların dağıtımını denetlemek için ikinci bir komitenin kurulacağına belirtti.

IKBY’nin internet sitesinde de Dizayi’nin IKBY’nin geçen hafta Bağdat tarafından sorunların çözülmesi için attığı adımları olumlu bir şekilde karşıladığı ve IKBY’nin Bağdat ile sorunların çözülmesi konusunda anayasaya dayalı her türlü diyaloğa yönelik adımdan memnuniyet duyduğuna yönelik sözleri yer aldı.

Bağdat ve Erbil taraflarından yapılan açıklamalara rağmen son günlerde yaşanan hareketlenmenin krize çözüm getirebileceği görüşü ağırlıkta.

Irak’taki bağımsızlık referandumu sürecinde kapıları kapatan Tahran yönetimi ülkenin kuzeyiyle tüm sınır kapılarını açtı. İran’ın Erbil Konsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, “Erbil ve Süleymaniye’yle geçişleri sağlayan Tamarçin ve Perviz Han sınır kapıları Irak hükümetinin isteği üzerine yeniden açılmıştır” ifadeleri yer aldı.