Avrupa ülkeleri IŞİD'e 'aracılar' ile fidye ödüyor

IŞİD'in elinde olan bir Fransız gazeteci, hükümetin girişimleri sonucunda serbest bırakıldı. Gazeteci IŞİD'e fidye ödendiğini düşünüyor, ancak Hollande parayı kendilerinin vermediğini savunuyor.

Dış Haberler

10 aydır Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde bulunan Fransız gazeteci Nicolas Henin serbest kaldı.

Halep ve Rakka'da İngiliz ve ABD'li rehinelerle birlikte hücrelerde tutulan Henin, Fransız hükümetinin girişimleri sonucunda özgürlüğüne kavuştu.

Henin'in nasıl serbest kaldığı ise açıklanmış değil. Bununla birlikte gazeteci, "Saf olmayalım. Serbest kalmam için örgüte bir bedel ödendiğini biliyorum. Ancak bunun ne kadar olduğunu bilmiyorum" dedi.

Henin, Fransa'nın başkenti Paris'e vardığında, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kendisine "Fransa ödeme yapmadı" dediğini aktardı.

Birçok Avrupa hükümetleri, bu tip durumlarda İslamcı örgütlere fidye ödenmesini engelleyen bir uluslararası protokole imza atmış durumda. 

Ancak Fransız muhalefet milletvekili ve Doğu Afrika ve Ortadoğu'da yaşayan Fransız yurttaşlarının temsilcisi Alain Marsaud, "Birileri ödedi. Kim olduğunu bilmiyorum ama birileri ödedi" dedi.

Marsaud, "Eğer Fransızsanız, ödeme yapılmadan serbest kalmanız mümkün değil" diye konuştu.

New York Times'tan Rukmini Callimachi, 2008 yılından bu yana İslamcı örgütlere ödenen fidyelerin 100 milyon doların üzerinde olduğunu öne sürdü.

Callimachi'ye göre, Avrupa hükümetleri, "biz ödemedik" diyebilmek için Ortadoğu'da bir "vekalet" şebekesi kurmuş durumda.