Avrupa Parlamentosu: Türkiye IŞİD’le yeteri kadar mücadele etmiyor

Avrupa Parlamentosu Avrupa Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’nu kabul eden kararı onayladı. Metinde Türkiye’nin IŞİD ve benzeri örgütlerle yeterince mücadele etmediği ima edilerek, Türkiye’ye NATO üyesi olduğu hatırlatıldı.

Dış Haberler

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye İlerleme Raporu’nun bazı bölümlerinde değişiklik yaparak raporu onaylayan kararı 94’e karşılık 432 lehte oyla kabul etti.

Kararda 7 Haziran seçimlerine de değinilerek, Avrupa Parlamentosu’nun “modern Türk tarihin en kapsayıcı ve temsil yeteneği yüksek seçimini” memnuniyetle karşıladığı vurgulandı. Seçimin Türk demokrasisinin sağlamlığını gösterdiği, seçime katılım oranının ise etkileyici bir düzeyde olduğu ifade edildi.

AP bütün siyasi partilere “Türkiye’nin demokratikleşme süreci ve AB ile reform diyalogunu yeniden canlandırmak üzere istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurmak üzere çalışmaya” çağırdı.

‘IŞİD’LE YETERİNCE MÜCADELE EDİLMİYOR’

Metinde Türkiye’nin AB’nin ortağı ve NATO üyesi olduğu hatırlatılarak, Türkiye’nin IŞİD ve benzeri ülkelere karşı yeterince mücadele etmediği ima edildi. Metin, Türkiye ile AB’nin dış politika konularında daha yakın işbirliği içinde olması gerektiğini ifade etti.

Metnin, Türkiye’yle Rusya arasındaki enerji işbirliğinden endişe duyulduğunu ifade etmesi dikkat çekti.

AKKUYU’DA YUNANİSTAN VE KIBRIS’LA İŞBİRLİĞİ YAPIN

Metnde Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik çalışmaların durdurulması istenirken, bu konuda atılacak adımlarda Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile işbirliği yapılmasının istenmesi dikkat çekti.

'GERİ KABUL ANLAŞMASI İYİ GİDİYOR'

Raporda Türkiye’yle AB arasında 1 Ekim 2014’te imzalanan, Türkiye sınırlarından AB’ye geçiş yapan yasadışı göçmenlerin Türkiye’ye geri kabulüne ilişkin anlaşmanın yolunda gittiği, AB’nin bu anlaşmaya bağlı olarak Türkiye’ye vize serbestliği için belirlediği yol haritasını izlemeye devam edeceği ifade edildi.