Avrupa Kiliseler Birliği: İnsanlığın en kutsal değerleri siyasi araç olarak kullanıldı

Ayasofya'da Kadir Gecesi Özel Programı düzenlenmesi ve sabah ezanı okunmasına tepkiler sürerken Türkiye Dışişleri Bakanlığı da etkinliği kınayan Yunanistan'ı kınadı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de katıldığı Ayasofya'daki Kadir Gecesi özel etkinliğine Yunanistan'ın ardından Ortodoks ve Protestan mezheplerinin çoğunun üye olduğu Avrupa Kiliseler Birliği'nden (CEC) de sert tepki geldi.

Merkezi Cenevre'de bulunan CEC'in Brüksel'deki ofisinden yapılan yazılı açılamada, Ayasofya'daki Kadir Gecesi etkinliğiyle "insanlığın en kutsal değerlerinin siyasi araç olarak kullanıldığı" ifade edildi.

Açıklamada Ayasofya'nın camiye dönüştürülmeden önce bin yıldan fazla bir süredir Hristiyan ve Ortodoksların ana merkezi olduğu ve 1934'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından müze haline getirilmesiyle günümüzde modern Türkiye'de din özgürlüğü idealinin bir sembolü olduğu belirtildi.

Ayasofya'da Kadir Gecesi nedeniyle özel bir etkinlik düzenlenmesine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da sert tepki göstermişti.

Bakanlığın yazılı mesajında, "Ayasofya'da Diyanet İşleri Başkanı'nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, ''Ayasofya'nın UNESCO'nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekanı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği'' belirtildi.