Astana'da Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğündeki barış görüşmelerinin yedinci turu başladı

Astana'da Suriye krizini sonlandırmak adına Türkiye, Rusya ve İran öncülüğündeki barış görüşmelerinin yedinci turu başladı.

Ocak ayından bu yana aralıklarla Kazakistan'ın başkenti Astana'da sürdürülen Suriye barış görüşmelerinin yedinci turu bugün başladı. Görüşmeler iki gün sürecek.

Görüşmelerin başlıca gündem maddesini, Suriye'deki dört bölgenin çatışmasızlık kapsamına alınması planının görüşülmesi oluşturuyor.

Çatışmasızlık bölgelerinin kurulması önerisi, Astana'da ilk kez geçen mayıs ayında ortaya atıldı.

Planın başlıca amacını bu noktalara insani yardım, gıda ve tıbbi malzemelerin ulaştırılabilmesi oluşturuyor.

Rusya'nın resmi devlet ajansı Ria Novosti'ye göre, Rus delegasyonunun başında bulunan Alexander Lavrentyev, Rusya'nın İdlib vilayetinde milislerin varlığı nedeniyle yüksek bir saldırı tehdidi bulunudunu kaydetti.

Lavrentyev, Türkiye'nin bölgede istikrarı sağlamaya yardımcı olabileceğini düşündüğünü belirtti. Lavrentyev, "Burada gerilim çok yüksek ve radikal grupların saldırılar için buraya birlikler yerleştirmiş olma tehdidi söz konusu" dedi.

TSK'NIN İDLİB'DEKİ ATEŞKES GÖZLEM GÖREVİ

14-15 Eylül'deki son toplantıda Suriye'nin kuzeybatısında, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırları konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 12 Ekim'de İdlib çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes rejiminin takibi için gözlem noktaları oluşturmak amacıyla bölgeye intikal etmeye başlamıştı. TSK, İdlib-Afrin hattında konuşlanmaya devam ediyor. İlerleyen süreçte kademeli olarak İdlib'in kuzeyinden güneyine uzanacak intikalde TSK'nın 12 bölgede gözlem noktası oluşturması öngörülüyor.

DÖRT ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ

Astana'da 3-4 Mayıs'ta düzenlenen 4'üncü toplantıda Türkiye, Rusya ve İran, rejim güçleri ve muhalifler arasında çatışmaların en yoğun olduğu alanlarda çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına karar vermişti.

Beşincisi 4-5 Temmuz'da gerçekleştirilen diğer toplantıda ise garantör ülkeler, Ortak Çalışma Grubu'nun bu bölgelerin sınırları üzerine çalışmasına devam etmesi kararı almıştı.

Toplantı sırasında ABD ve Rusya'nın, Suriye'nin güneyindeki Dera ve Kuneytra illerini kapsayan çatışmasızlık bölgesinde, ABD'nin de söz sahibi olacağı bir güvenli bölge kurmak için ayrı bir anlaşma yaptığı ortaya çıkmıştı. Yürürlüğe 9 Temmuz'da giren ateşkesi denetlemek için Rus askeri polisi bölgeye konuşlanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, 22 Temmuz'da da Şam'ın Doğu Guta bölgesinde ateşkes için anlaşıldığını ilan etmişti.