Amerikan Özel Kuvvetleri: SDG, ABD'nin 2003'ten beri yaşadığı sorunları çözebilir

Amerikan Özel Kuvvetleri şefleri, SDG'nin, Washington'un 2003 yılından bu yana Irak ve Suriye'de yaşadığı sorunların çözümü olabileceğini, en azından savaş bölgelerini "yönetilebilir hale getirebileceğini" düşünüyor.

Dış Haberler

ABD'nin YPG öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) desteği gerek Türkiye'nin, gerekse ABD'deki bazı çevrelerin tepkisini çekerken, Amerikan ordusu SDG için daha geniş bir strateji belirliyor.

Defense One'dan Gayle Tzemach Lemmon'un haberine göre, SDG'ye eğitim veren Amerikan Özel Kuvvetleri askerleri, SDG'nin başarılarından memnun ve sonuç alınıyor olmasından dolayı da rahatlar.

Rojava'daki Amerikan askeri liderlerine göre, Suriye Kürtlerinin, Irak ve Suriye'yi 2003 yılından bu yana "yakan" isyan döngüsünü sona erdirmeye yardımcı olma ihtimali bulunuyor, hiç olmazsa savaş bölgesini "yönetilebilir bir barış" bölgesine dönüştürme potansiyeline sahip.

ABD askerlerine göre, Washington SDG'ye sırtını dönerse Amerikan destekli savaşçılar yenilebilir ve  bu özel misyon hiçbir şey elde etmeden sonuçlanabilir.

Bir Amerikan Özel Kuvvetleri eğitimcisi, SDG ve YPG'den bahsederken, "pragmatik insanlardan oluşan istikrarlı bir grup" diyor.

Kürtler için "kazanmak istiyorlar" diyen ABD'li asker, "Onları savaşa ittirmekle zamanınızı kaybetmiyorsunuz - zaten savaşa gitmek istiyorlar" ifadelerini kullanıyor.

Bir Amerikan askeri, SDG'yi eğitmenin "gerçek bir yatırım" olmadığını da söyleyerek, bu misyonun ABD'ye mali bir yükü olmadığını, çünkü SDG'nin "güvenilir bir partner" olduğunu belirtiyor.

Bir başka komutan, "Irak savaşını bitiriyoruz - bu insanlar, [orada] savaştığımız insanlarla aynı kişiler" diyor.