Almanya'da hükümet ortağı parti: Türkiye ile müzakereler durdurulsun

Almanya’da koalisyon ortağı Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nin üst düzey yetkilisi, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi.

Almanya’da koalisyon ortağı Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Focus dergisine verdiği demeçte, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin derhal durdurulmasını istedi.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiyesi'nin aydınlanmış Avrupa'dan giderek uzaklaştığını” kaydeden Scheuer, “Erdoğan'ın kabul edilemez provokasyonları haftadan haftaya artıyor. Bu nedenle bunun tek bir gerçek sonucu olabilir: Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal sonlandırılması gerek” şeklinde konuştu.

Scheuer'den önce de Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan muhafazakâr EVP'nin Başkanı Manfred Weber (CSU) devam eden üyelik müzakerelerinin durdurulmasını talep etmişti.

Sosyal Demokrat Parti Meclis Grubu dış politika sözcüsü Niels Annen ise buna karşı çıkmış ve şu açıklamayı yapmıştı: “Kapılarımız açık kalmalı. Şu anki anayasada bu tamamıyla açık bir şekilde ifade ediliyor.”

Türkiye ile AB üyelik müzakereleri 2005 yılında başladı. AB ve Türkiye, mart ayında mülteci anlaşması konusunda uzlaştı. Anlaşma kaçak yollardan Yunanistan'a gelen sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesini içeriyor. Bunun karşılığında ise Türkiye'ye vize serbestisi öngörülüyor.