Almanya'da bir hafta içinde üç saldırı

Bir haftada üç saldırı nedeniyle zor günler geçiren Almanya'da güvenlik önlemleri tartışılıyor.

Dış Haberler

Bir hafta içinde Almanya'da üç saldırı gerçekleştirildi. Dün gece Nürnberg yakınlarındaki 40 bin yerleşimcinin yaşadığı Ansback kentinde Suriyeli bir sığınmacı sırt çantasına yerleştirdiği bombayı patlattı.

Saldırganın kendisi  ölürken, 3'ü ağır olmak üzere 12 kişinin yaralandığı bildirildi.

Ansbach Polis Müdürlüğü'nden Roman Fertinger'in yaptığı açıklamaya göre, ''Sırt çantasına yerleştirdiği bomba ile müzik festivaline girebilseydi, kurban sayısı çok daha fazla olabilirdi'' dedi.

Ansbach Open 2016 Müzik Festivali etkinliği kapsamında alanda 2 bin insanın bulunduğu, bombalı saldırganın içeriye girmek istediği ancak bileti olmadığı için bomba düzeneğini dışarda patlattığı açıklandı. 

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann'ın verdiği bilgiye göre, 2 yıl önce Suriye'den Almanya'ya sığınma talebiyle başvurmuş kişinin, hafif suçlar ve uyuşturucudan dosyası bulunuyor.

Bir yıl önce sığınma talebi reddedilen kişinin, Suriye'de sürmekten olan savaştan dolayı ülkesine geri gönderilemediği için geçici olarak oturum izni verildiği bildirildi.

İki kez intihar girişiminde bulunduğu bildirilen ve psikiatri kiniğinde tedavi gören saldırganın sığınma talebinin niçin reddedildiği henüz açıklanmadı.

27 yaşındaki saldıganın hangi amaçla bu saldırıyı gerçekleştirdiği kesin olarak bilinmezken, Joachim Herrmann, ''Benim tahminime göre, bu saldırı gerçek bir islamcı intihar saldırısıdır'' diye konuştu.

BİR HAFTA İÇİNDE ÜÇ SALDIRI

Geçen hafta Würzburg kentinde banliyö trenine elinde bıçak ve satırla giren 17 yaşındaki Afgan bir sığınmacı, dördü ağır olmak üzere toplam beş kişiyi yaralamıştı. Kaçmak isterken polis tarafından vurularak öldürülen gençin saldırısı, IŞİD tarafından üstlenilmişti.

Cuma günü Münih'de bir alışveriş merkezinde cinnet getirip etrafa kurşun yağdıran 18 yaşında İran asıllı bir Alman yurttaşı genç de  kendisi dışında 9 insanı öldürmüş, 16 kişiyi de yaralamıştı. 

Bu olaylar üzerine güvenlik önlemlerini artırmak için Anayasa değişikliği yapılarak Federal Ordu'un iç güvenlikde de kullanılması yeniden gündeme getirildi.