Alman basınında Türkiye: 'Siyasi darbe beklenebilir'

Alman basınının önemli iki medya kurumu, Frankfurter Allgeimenine Zeitung ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri, Türkiye'de yaşanan darbe girişimine geniş yer vermeye devam ediyorlar.

Dış Haberler

Frankfurter Allgemeiner Zeitung'dan siyasi büro yetkilisi Rainer Hermann, bugünkü değerlendirmesinde ''Darbe denemesi savuşturulmuş olsa dahi toplumdaki memnuniyetsizlik sürüyor'' ifadesinde bulunurken, ''Ordu ve jandarma içinde, büyük kentlerin dışında güvenlikle ilgili kurumlarda da hoşnutsuzluk sürüyor'' iddiasında bulundu.

Süddeutsche Zeitung'dan Julia Ley, İslambilimci ve Deutsche Orienet Instutut'ün 1976 ile 2007 yılları  arasında müdürlüğünü  yapmış Prof. Dr. Udo Steinbach'la yaptığı röportajda,  ordunun büyük bölümünün hâlâ Kemalist eğilimli olduğunu ancak yeni bir askeri darbenin Türkiye'de koşullarının olmadığını öne sürdü.

'SİYASİ DARBE BEKLENEBİLİR'

Bu darbe girişiminin yeni süreçleri katalize edebileceğini belirten Steinbach, Erdoğan tarafından kızağa çekilen Davutoğlu ve Gül gibi aktörlerin ''anlamlı bir sessizlik'' içinde olduklarını ve olası bir durumda Erdoğan karşıtı bir projede yer alabileceklerini öne sürdü.

Gazeteci Julia Ley'in Erdoğan'ın ''kusursuz bir demokrat'' olmadığını, ''gitmesinin daha iyi olup olmadığı''nı sorması üzerine ise, ''Olabilir. Ancak günün birinde Erdoğan'a karşı siyasi darbe olamayacağını kimse garanti edemez. Hem de kendi partisi içerisinden...'' ifadesinde bulundu.