'AKP'ye göre darbenin arkasında BAE ve Mısır var'

Türkiye'nin 15 Temmuz'da kalkışılan darbe girişiminin bazı Arap ülkeleri tarafından düzenlendiğine inandığı öne sürüldü.

Dış Haberler

Bir Arap istihbarat yetkilisi, Breitbart Jerusalem'e yaptığı açıklamada, Ankara'nın darbe girişiminin Müslüman Kardeşler'in en azılı düşmanları olan Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından düzenlendiğine inandığını kaydetti.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre ismi açıklanmayan yetkili, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerindeki büyükelçilik ve istihbarat temsilcilerinin bu ülkelerin darbeye ilişkin casusluk faaliyetleriyle ilgili kanıt toplamaya çalıştığını belirtti.

'GÜLEN GEÇEN HAFTA BAE'Yİ ZİYARET ETTİ Mİ?'

"Türkiye, Fethullah Gülen'in geçen hafta darbe girişimi planına son şeklini vermek için BAE'yi ziyaret edip etmediğini sorguluyor. Cuma gününden bu yana Türkiye, BAE ve Mısır'ın darbe girişimiyle bağlantısını gösteren her türlü kanıtı gözden geçirdi" diye devam eden istihbarat yetkilisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Gülen BAE'yi gerçekten ziyaret ettiyse, Türkiye somut delil elde etmiş olacak. Ankara, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed'in danışmanı, eski Filistinli üst düzey yetkili Muhammed Dahlan'ın oynadığı rolü de araştırıyor. Zira Türkiye, Dahlan'ı Müslüman Kardeşler karşıtı uluslararası ağın en önemli ismi olarak görüyor."

Mısır'ın, geçici üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Türkiye'deki darbe girişiminin kınanmasıyla ilgili açıklama yapmasını engellediği iddiası basına yansımıştı. Ancak Kahire, bu haberleri yalanlamıştı.

SUUDİ ARABİSTAN BAĞI?

Blogunda Ortadoğu'dan yaptığı yorumlarla bilinen "Öfkeli Arap" lakaplı Esad Ebu Halil, darbe girişimi ve Körfez rejimleri arasında bir ilişki olabileceğini yazdı.

Suudi yönetimi içerisinde hizipler olduğunu kaydeden Halil, Muhammad bin Selman'ın sahip olduğu Şark'ül Evsat gazetesinin bir süredir açık bir anti-Erdoğan çizgi izlediğine dikkat çekti.

Şark'ül Evsat'ın Erdoğan'la dalga geçtiğini ve haberlerinin Katar hariç Arap medyasına ve Batı basınına yayıldığını belirten Öfkeli Arap, Katar'ın Erdoğan'dan yana çıktığını vurguladı.

Darbeden sonra yine Muhammed bin Selman'ın kontrolündeki El Arabiya'nın ve Suudi rejiminin bazı aletlerinin coşkulu olduğuna dikkat çeken Halil, Erdoğan'ın Almanya'ya iltica başvurusu yaptığı haberlerinin de ilk buralarda yayımlandığını söyledi.

Öfkeli Arap, bir El Arabiya sunucusunun, "darbe maalesef başarısız" oldu dediğini de aktardı.

Ancak Esad Ebu Halil, hâlâ yabancı istihbarat örgütleri ile darbeciler arasındaki ilişkiye dair kanıt olmadığını belirtti.