AKP'nin Almanya'daki kurumları üzerindeki denetimler artıyor

AKP'nin Almanya'daki "sivil toplum örgütü" uzantılarına yönelik denetimler sıkılaşıyor.

Dış Haberler

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannalore Kraft, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'in ''Erdoğan'ın Almanya'daki uzantısı'' olduğu yönündeki eleştirilere hak verdiğini ifade etti.

Westdeutscher Allgemeine Zeitung'a konuşan Hannalore Kraft,  ''DİTİB'in dini bir cemaat olup olmadığı yönündeki kriterler konusunda giderek güçlenen şüheler var'' dedi.

Kendi eyaletlerinde uyum yasaları gereği İslam derslerinin olduğunu ancak bu derslerde ''sekiz partnerden yalnızca birinde DİTİB'in yer aldığını" ve ''gözlem altında'' olduğunu söyledi.

DİTİB, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı, 900'den fazla camiyi bünyesinde barındıran bir örgüt. İmamlar 4-5 yıllığına Türkiye'den gönderiliyor, maaşları ve eğitimleri Diyanet denetimi altında. 

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bulunan Münster, Essen, Düsseldorf gibi kentlerde AKP'nin ciddi oy desteğine sahip olduğu biliniyor. 2008, 2013 ve 2014 yıllarında bu kentlerde AKP ve Erdoğan lehine büyük toplantılar örgütlenmişti.  

1 Kasım 2015 seçimlerinde bu üç kentte AKP'nin oyu yüzde 60'ın üzerine çıkmıştı. 1,4 milyon Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı seçmenin bulunduğu Almanya'da, en son seçimde 570 bin oy alan AKP, yüzde 59,7 oranına ulaşmıştı.

'AKP MİLLETVEKİLİ YENEROĞLU ERDOĞAN'IN ALMANYA'DAKİ SESİ'

Der Spiegel, 2004 yılında Köln'de kurulan Avrupa Türk Demokratlar Birliği UTED adlı örgüt için ''AKP'nin en önemli lobi örgütü'' nitelemesinde bulunurken, bir başka AKP uzantısı örgüt olan Milli Görüş ise yüzlerce camiyi denetliyor.

Milli Görüş'ün 2014-2015 dönem başkanı Mustafa Yeneroğlu halen AKP  milletvekili ve Alman medyasında ''Erdoğan'ın Almanya'daki sesi'' olarak niteleniyor. Milli Görüş, Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (Verfassungsschutz) tarafından izleniyor.