'AKP Tatarları silahlandırıyor' iddiası yalanlandı, ancak...

Türkiye'nin Kırım'daki Tatarları Rusya'ya karşı silahlandırdığı ileri sürüldü. Dışişleri bu iddiayı reddetti ancak daha önce de bu tip bir konu gündeme gelmişti. Üstelik iddiayı dile getiren kişinin Türkiye bağlantısı da var.

Dış Haberler

"Kırım Tatarları Meclisi" isimli Rusya karşıtı grubun lideri ve Kırım'a yönelik abluka faaliyetlerinin odağındaki isim Lenur İslamov ilginç bir iddia ortaya attı.

Russia Today'in aktardığına göre, Ukrayna medyasına mülakat veren İslamov, Türkiye Savunma Bakanlığı'nın Kırım'da Rus karşıtı sabotaj faaliyetleri yürütecek bir Tatar Taburu'nun kurulmasına yardım ettiğini öne sürdü.

İslamov, Türkiye'nin yeni oluşturulan birliğe bot ve üniforma gönderdiğini söyledi.

İslamov, şu anda taburda 100'ün üzerinde gönüllünün olduğunu, ancak ileride Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın ve ordusunun, orduya bağlı bir ulusal Tatar birliğini kurmasını umduklarını belirtti.

İslamov, 1 yıl içerisinde Tatarların Rusya'dan "özgürleşeceğini" ve Kırım'ın Kiev'e yeniden bağlanacağını ileri sürdü.

Dış destekli Tatar güçleri, bir süre önce güney doğu Ukrayna'daki Herson bölgesinde bulunan elektrik hatlarına sabotaj düzenlemiş ve Kırım bir süre elektriksiz kalmıştı.

TÜRKİYE'DEN YALANLAMA
Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin, Ukrayna’nın Herson vilayetinde ‘Kırım Tatar Taburu’ adı altında oluşturacağı belirtilen birliklere destek verdiği iddialarını yalanladı.

Bilgiç, ‘Kırım Tatar Taburu’ hakkında bir soruya cevaben yaptığı açıklamada “Bazı basın ve yayın organlarında yer alan, ‘Kırım Tatar Taburu’, ‘Noman Çelebicihan Taburu’ gibi adlarla anılan, Ukrayna’nın Herson vilayetinde oluşturulacağı belirtilen gönüllü birliklere ülkemizin destek verdiği veya vereceği yolundaki iddialar gerçek dışıdır” dedi.

Bilgiç, açıklamasında “Bu asılsız iddialar üzerine Rus tarafınca yapılan ‘Rusya’nın bir kez daha sırtından vurulduğu’ yönündeki açıklamalar ise, son dönemde ülkemize karşı yürütülen kara propagandanın devamı niteliğindedir. Türkiye, Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Kırım Tatarlarının hak ve hürriyetlerinin korunması yönündeki çabalarını da kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerine yer verdi.

UKRAYNA 'MÜSLÜMAN TABURU' KURACAKTI
Türkiye'nin yalanlamasına rağmen, Kiev yönetiminin Herson'da, Kırım için bir "Müslüman Taburu" kurmak istediği iddia edilmişti.

Ankara'daki 2. Dünya Kırım Tatar Kongresi'nde konuşan Ukrayna Devlet Başkanlığı Kırım Tatar İlişkilerinden Sorumlu Yetkilisi Mustafa Cemilev, Ukrayna yönetiminin Müslüman askerlerden oluşan bir tabur kurma kararı aldığını açıklamıştı.

Cemilev, taburun Ukrayna'nın Kırım sınırındaki Herson Bölgesi'nde konuşlandırılacağını belirtmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın kararıyla kurulacağı açıklanan Müslüman taburunda Kırım Tatarları, Kazan Tatarları, Özbekler, Çeçenler, Azeriler, Ahıska Türkleri ile Ukrayna'da yaşayan diğer Müslüman grupların yer alacağı söylenmişti.

Taburun Kırım ile Ukrayna arasında "insan ve yük geçişini kontrol etmek" amacıyla kurulacağı iddia edilmişti.