AKP NATO'yla inatlaşacak mı?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Libya'daki Tobruk hükümetine askeri konularda danışmanlık yapabileceklerini söyledi. NATO üyesi Türkiye ise açık bir biçimde Tobruk'taki hükümetin savaştığı Trablus hükümetini destekliyor.

Dış Haberler

NATO Genel Sekreteri, Libya'daki durumun Avrupa açısından güvenlik riski yarattığını ve Libya hükümetine askeri konularda yardımcı olabileceklerini söyledi. Jens Stoltenberg'in kastettiği Libya hükümeti 2014 yılında Trablus'tan kaçarak Tobruk'a taşınan hükümet. Bunun haricinde ülkede Müslüman Kardeşler örgütünün hakim olduğu Libya Şafağı adlı grubun egemen olduğu Trablus hükümeti de bulunuyor. Batı tarafından Tobruk'taki hükümet tanınırken, Türkiye resmi olarak tanımasa da Trablus'taki hükümeti meşru görüyor.

Ülkede Tobruk ve Trablus hükümetlerinin haricinde Derna ve Sirte'de IŞİD güçleri ve başka gruplar da giderek güçleniyor.

NATO'nun Libya'daki duruma yeniden dahil olabileceği sinyali vermesinin, Türkiye ile NATO arasında bir gerilime neden olup olmayacağı henüz belirsizliğini koruyor. NATO Genel Sekreteri'nin bugün tekrar dile getirdiği Libya hükümetine askeri kurumların inşasında yardımcı olunacağı taahüdü, Eylül ayında Galler'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde gündeme gelmişti.