AKEL'den Türkiye-AB mutabakatını kınama

Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), AB-Türkiye mutabakatını kınadı. Mutabakatın ikiyüzlü olduğu ve sığınmacıların durumunu kötüleştireceği söylendi.

Dış Haberler

Kıbrıs'ta ana muhalefet konumunda bulunan Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), AB ile Türkiye arasında varılan mülteci mutabakatını sert bir dille eleştirdi. AKEL Merkez Komite Basın Bürosu tarafından yayınlanan açıklamada, anlaşmanın AB’nin Suriye’deki savaşın kurbanlarına dönük “duyarsızlık ve ikiyüzlülüğünün” göstergesi olduğunu belirterek, Birliğin Suriye savaşındaki rolüne dikkat çekti.

AKEL ayrıca Türkiye’nin AB’nin göçmenleri geri göndermeyi planladığı “güvenli üçüncü ülkeler” listesine dahil edilmesini eleştirdi. Açıklamada, “Türkiye kendi yurttaşlarının bile insan haklarına saygı göstermezken, göçmenlerinkine saygı duyması nasıl beklenebilir?” ifadeleri yer aldı.

AKEL konuya ilişkin kendi pozisyonunu “Cenevre Konvansiyonu’na ve mültecilerle ilgili uluslar arası hukuka bağlılık, Dublin Düzenlemesi’nin iptal edilmesi ve kapsamlı ve bağlayıcı bir AB mülteci barındırma programı geliştirme,” olarak tarif ederken NATO’nun da Ege Denizi’ni derhal terk etmesi çağrısında bulundu.