'Ağır silahlar İdlib'den çıkarılmaya başlandı'

Reuters'a konuşan İdlib'deki cihatçı örgütler, ağır silahların bölgeden geri çekilmeye başladığını öne sürdü. 15 Ekim'e kadar tamamlanması planlanan mutabakat çerçevesinde 20 km uzunluğundaki hattın askerden arındırılması bekleniyor.

Dış Haberler

Rusya ile Türkiye arasında varılan İdlib mutabakatı çerçevesinde ağır silahların, “askerden arındırılmış bölgeden” çekilmeye başladığı iddia edildi.

'HAFİF VE ORTA SİLAHLAR KALACAK'

Reuters’a konuşan Türkiye destekli cihatçı gruplardan iki komutan, ağır silahların çekilmesinin bugün itibariyle başladığını ve işlemin birkaç gün süreceğini aktardı.

Ahrar eş-Şam, Nureddin Zenki Tugayları, Ceyş el Ahrar ve Şukur el Şam’ın oluşturduğu Türkiye destekli Suriye Kurtuluş Cephesi adlı çatı örgüt adına konuşan kaynaklar geri çekilen ağır silahların roketatar ve topçu arabası tarzı araçlar olduğunu belirterek makineli tüfek ve benzeri hafif-orta ağırlıklı silahların kalacağı aktarıldı.

'20 KM GERİ ÇEKİLECEK'

Kaynaklar silahların 20 km geriye çekileceğini de doğruladı. Mutabakatta cihatçılar ile Suriye ordusu arasındaki mesafenin 15-20 km olacağı kararlaştırılmıştı.

Soçi'de varılan mutabakata göre silahlı unsurların tampon bölgeden çıkmaları için son tarih 15 Ekim olarak belirlenmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki görüşmeyle birlikte İdlib operasyonu askıya alınmış, yapılan anlaşmayla İdlib'de Türkiye ve Rusya denetiminde tampon bölge kurulması kararlaştırılmıştı.