Af Örgütü'nün Türkiye yöneticisine tutuklama

Gülen yapılanmasıyla ilgili soruşturmada gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Taner Kılıç tutuklandı.

Salı günü İzmir'de polisin yaptığı operasyonda 22 avukatla birlikte Gülen hareketiyle bağlantıları olduğu şüphesiyle gözaltına alınan, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 6 avukat tutuklandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Kılıç'ın tutuklandığını Af Örgütü'nün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, Twitter hesabından, "İnsan hakları savunucusu, Af Örgütü YK Başkanı Taner Kılıç, hiç bir somut inandırıcı delil gösterilmeden tutuklandı. Yazıklar olsun" sözleriyle duyurdu.

Kılıç'ın, Fethullah Gülen yapılanmasın şifreli mesajlaşma programı Bylock kullanıcısı olduğu ileri sürülüyor.

 

Af Örgütü ise bu iddiaların asılsız olduğunu, Kılıç'ın programı ne cebine indirdiğini, ne de kullandığını kaydediyor.

Örgüt Genel Sekreteri Salil Shetty, "Türkiye'de darbe girişimi sonrası uygulanan baskının bu kez de Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı’nı ağına alması, bu durumun ne kadar ileriye gittiğinin ve ne denli keyfi bir hale geldiğinin yeni bir kanıtı. Taner Kılıç, Türkiye yetkililerinin şu an çiğnemekte oldukları özgürlükleri savunmak konusunda uzun ve saygın bir geçmişe sahip" açıklamasında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Kılıç'ın gözaltına alınması nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği'nden de tepki gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Çok az kanıt ve şeffaf olmayan şekilde yapılan bu gözaltılar alarm verici bir eğilime işaret ediyor" derken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin sözcüsü de "Bizim için masumiyet karinesine saygı gösterilmesi çok önemli" demişti.

2002 yılından beri Af Örgütü'nde farklı görevlerde çalışan Taner Kılıç, 2014 yılından bu yana örgütün yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor.