ABD'nin 'tehdit' saydığı Horasanlılar İdlib'de 'ılımlı' muhaliflerle birlikte

ABD, birkaç ay önce Suriye'deki El Kaide'ye bağlı "Horasan Grubu" isimli örgütün "ulusal tehdit" olduğunu açıklamıştı. Oysa Nusra Cephesi içindeki "Horasanlılar"ın, ABD'nin düşüşüne destek verdiği İdlib'de aktif olduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed el-Culani, El Cezire'ye verdiği mülakatta, "Horasan Grubu" diye bir örgütün bulunmadığını, Nusra'nın içinde Horasan bölgesinden gelenlerin bulunabileceğini söylemişti.

Hatırlanacağı üzere "Horasan Grubu", ABD tarafından "ulusal tehdit" olarak nitelendirilmiş ve Suriye'deki hedeflere yönelik saldırıları meşrulaştırmak için kullanılmıştı.

Birçok kaynak, ABD'nin "Horasan Grubu" iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve "uydurma" bir örgüt bulunduğunu düşünüyordu.

Guardian'dan Martin Chulov'un haberine göre ise, İdlib'deki diğer İslamcı gruplar, "Horasanlılar"ın kentin düşmesindeki rolüne dikkat çekiyor.

İdlib'e kadar "Horasanlılar"ın etkin olmadığını söyleyen Nusra'ya yakın iki İslamcı, İdlib kent merkezine yönelik saldırı için, "Doğrudan bir rol oynadılar. Tehlikeli saldırıların çoğunda koordinasyona ortaklık ettiler. Onlar olmasaydı, İdlib düşmezdi" diyor.

İdlib'in yerlileri ise bu gruptan "atlı yabancılar" olarak bahsediyor. 2013 yılının başlarında İdlib kırsalına geldiği söylenen grubun, "Usame bin Ladin gibi giyindiği" ve ormanda uyuduğu söyleniyor.

Guardian'a konuşan üst düzey bir "cihadcı", grubun liderinin eski El Kaide'cilerden Muhsin el-Fadli olduğunu söylüyor. Fadli'nin, Suriye'ye yanındaki az sayıdaki kişiyle birlikte 2013 yılının başlarında giriş yaptığı öne sürülüyor.