ABD’den tanıdık nağmeler: Polis raporuna göre Gray kendi kendini yaralamış

Baltimore’da polis tarafından gözaltına alındıktan bir hafta sonra hayatını kaybeden Freddie Gray’in ölüm nedenine ilişkin, Türkiye’de de örneklerine çok rastladığımız bir polis raporu ortaya çıktı.

Dış Haberler

ABD’nin Baltimore kentinde 12 Nisan’da polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan ve bir hafta sonra da yaşam mücadelesini kaybeden Freddie Gray’in ölümüne ilişkin eylemler devam ediyor.

Valiliğin önceki gece Baltimore’da olağanüstü hal ilan etmesine karşın Gray’in ölümünün aydınlatılmasını talep eden protestolar durmamış, dün gece başka kentlere de sıçramıştı.

YAZ BAKALIM...

Bu arada Türkiye’den çok iyi tanıdığımız dezenformasyon ve karalama yöntemleri devreye girdi. ABD’nin muhafazakar Washington Post gazetesi, Gray’in ölümü hakkında bir polis müfettişi tarafından hazırlandığı ileri sürülen bir raporu haberleştirdi.

Washington Post’un haberine göre raporda, Gray’in gözaltına alındıktan sonra konulduğu polis minibüsünde bulunan ikinci bir şüphelinin Freddie Gray’in “kendisini minibüsün duvarlarına çarptığını” ve “kendisini kasıtlı olarak yaralamaya çalıştığını” söylediği aktarılıyor.

Gazete, halen hapiste olduğunu ileri sürdüğü bu şüphelinin ismini “güvenlik nedeniyle” açıklamazken, iddiayı doğrulatmak için tutukluya ulaşamadığını da belirtti.

Washington Post ayrıca, Freddie Gray’in polis karakoluna getirildiğinde bilincinin yerinde olmadığını da yazdı. Yani Gray’e ne olduysa, karakola getirilirken yolda olmuştu.

TANIDIK NAĞMELER

Amerikan merkez medyasında yer alan bu iddialar ve var olduğu öne sürülen müfettiş raporu akla Türkiye’nin yakın geçmişindeki pek çok olayı getirdi.

Eskişehir’de polis ve polisle işbirliği yapan esnaf tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’la ilgili, Eskişehir Valisi “bazı grupların kendi arkadaşlarını dövüp, polis yaptı diyerek suçu polise attığını” söylemişti.

Yine Haziran Direnişi sırasına, evinden ekmek almak için sokağa çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeği nedeniyle yaşamını yitiren, henüz 15 yaşındaki Berkin Elvan’la ilgili, dönemin Başbakanı Erdoğan, “Polis orada yüzü poşulu, elinde sapanla, demir bileyeler savuran o kişinin kaç yaşında olduğunu nereden ayıracak? Ne ekmek alması, ne alakası var” diye konuşmuştu.

ABD’de yayın yapan WBAL TV’den Jayne Miller, Freddie Gray’le ilgili Amerikan merkez medyasında dile getirilen iddialar hakkında açıklamalarda bulundu. Miller, “Şüphelinin [Freddie Gray] polis minibüsüne bindirildiği sırada bilincinin yerinde olmadığını kaydettik. İkinci olarak, Freddie Gray’in kendi kendisini yaralamış olabileceğini gösteren hiçbir tıbbi kanıt yok” diye konuştu.