ABD'den Nikaragua’ya Suriye benzetmesi

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Nikaragua’daki durumun bölge güvenliğine tehdit oluşturduğunu ileri sürdü, ülkedeki gidişatı Suriye ve Venezuela’ya benzetti.

Dış Haberler

Nikaragua’da Sandinist hükümete karşı sağ muhalefetin şiddet eylemleri sürerken ABD, ülkenin durumunu Suriye’ye benzetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dünkü oturumunda konuşan ABD Temsilcisi Nikki Haley Nikaragua’da süren huzursuzluğun bölge güvenliğine tehdit oluşturduğunu, eylemcilere yönelik “hükümet baskısının” büyük bir göçe yol açarak Suriye ve Venezuela’daki gibi bir durumun yaşanabileceğini ileri sürdü.

Nikaragua'dan komşu ülkelere büyük göç yaşanabileceğini söylediği konuşmasında Haley, “Nikaragua her geçen gün tanıdık bir yola doğru gidiyor. Bu yol Suriye’nin ve Venezuela’nın girdiği yol” diye konuştu.

Nikaragua hükümeti Haley’in açıklamalarına tepki gösterdi.

ABD NİKARAGUA'YA SAYGI GÖSTERSİN

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada, BMGK’de ülkesinin uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturmadığına dair bir konsensus olduğunu belirtti. Moncada, Nikaragua’nın bölgede organize suça karşı savaşta bir güvenlik örneği oluşturduğunu vurguladı, ülkesinin BMGK gündemine alınmasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi. 

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega da düzenlediği mitingde konuyu gündeme getirdi. ABD’nin yayılmacı politikalarını hatırlatan Ortega, “ABD’ye diyoruz ki eğer Nikaragua halkına yardım etmek ve barışa katkı sunmak istiyorlarsa yapacakları -ve yapmaları gereken- en iyi şey Nikaragua’ya müdahale etmemek ve saygı göstermektir” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nin Rusya, Bolivya ve Venezuela temsilcileri de Nikaragua’daki durumun bölge istikrarına bir tehdit oluşturmadığını söylediler.