ABD'den dev yardımı kopartınca, İsrail'in Körfez'e silah vetosu kalktı

ABD, uzun süredir bloke ettiği Körfez ülkelerine savaş uçağı satışı için yeşil ışık yaktı. Bunun, İsrail'le geçen hafta varılan dev yardım paketi ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Dış Haberler

ABD'nin Körfez ülkelerinin talebine rağmen iki senedir beklettiği savaş uçağı satışına yeşil ışık yaktığı söyleniyor.

Defense News'deki habere göre, ABD artık Bahreyn, Katar ve Kuveyt'e yönelik silah satışlarına onay verecek durumda.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, geçen hafta İsrail'le varılan büyük yardım anlaşması ile bu yeni karar arasında bağ yokmuş gibi davranmaya gerek olmadığına dikkat çekti.

Bahreyn 18 F-16 Fighting Falcons uçağı, Katar 72 adet F-15E Strike Eagles uçağı ve Kuveyt de 28 F/A-18E/F savaş uçağını ABD'li silah şirketlerinden satın almak istiyordu.

ABD'nin bu taleplere direnmesinin, İsrail'in Ortadoğu'daki askeri üstünlüğünün ortadan kalkmasını istememesiyle ilgili olduğu biliniyordu.

ABD'li yetkililer konu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Perşembe günü Defense News'e konuşan eski İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya'alon, uçak satışının durdurulmasının İsrail'in endişeleriyle balantılı olduğunu kabul etti.

Bu durumda, ABD'den aldığı yardım karşılığında, İsrail'in Körfez ülkelerine uçak satışı konusundaki çekincelerini kaldırdığı düşünülüyor.