ABD'de Kuveyt Türk Bankası'na IŞİD davası!

ABD'nin California eyaletinde, Kuveyt Türk Katılım Bankası'na IŞİD'e destek verdiği gerekçesiyle dava açıldı.

Dış Haberler

Türkiye ve Körfez ülkeleri ile Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide gibi örgütlerin bağlantısına ilişkin ABD'den bir hamle daha geldi.

ABD'nin California eyaletinde Weiss Hukuk Bürosu'ndan Mogeeb Weiss'in açtığı davada, Kuveyt merkezli Kuwait Finance House (KFH), Kuveyt-Türk Katılım Bankası ve Hajjaj al Ajmi suçlanıyor.

Weiss tarafından hazırlanan şikayette, KFH ve Kuveyt-Türk'ün devamlı olarak ve bilinçli bir şekilde IŞİD'e mali yardımda bulunduğu ileri sürülüyor.

KFH ve Kuveyt-Türk'ün uluslararası terörizme katkı sunduğu, ABD'deki anti-terör yasasına da aykırı davrandığı iddia ediliyor.

Weiss'in adına dava açtığı grup ise, California merkezli Plaintiff St. Francis Assisi. Belgelerde hukuk şirketi, müvekkillerinin Irak ve Suriye'de mülkleri olan Süryaniler olduğu, Süryanilerin IŞİD tarafından sistematik olarak hedef alındığı söyleniyor.

Kuveytli Hajjaj al-Ajmi'nin doğrudan IŞİD'i finanse ettiğini ve bunu KFH ile Kuveyt-Türk aracılığıyla yaptığını belirten davacı, ABD ve BM'nin Ajmi'yi 2014 yılında "El Kaide finansörü" olarak nitelendirdiğini hatırlatıyor.

Ajmi'nin, El Kaide finansörü olarak ilan edilmesinden bir yıl önce, 2013 yılında, "Katar halkının Levant için seferber edilmesi kampanyası" (Mobilization of the People of Qatar Campaign for the Levant) adı altında Suriye'deki cihatçıları finanse etmeye başladığı da söyleniyor.

Ajmi, insanları Kuveyt-Türk Katılım Bankası'ndaki bir hesaba yönlendiriyordu. Bu hesap, " Islami Sam Heyeti Dernegi" adına açılmış, müşteri numarası "8695311", hesap numarası ise "TR960020500000869531100123" idi.

Bu videoda ise, Hajjaj al-Ajmi, takipçilerini bağışlarını Kuveyt-Türk'e yapmaya çağırıyordu.

İddiaya göre Hajjaj, IŞİD'i finanse etmek için  al Haiah al-Sh’abiyah -D’am al-Thawrah al-Suriyah (Suriye Devrimi'ne destek için Halk Komisyonu) isimli bir hayır kurumunu kullanıyordu.

Kurumu yöneten kişi, Hajjaj'ın ortağı Irshid al-Harji idi ve Ümmet Partisi üyesiydi. Dernek ismini değiştirmesine rağmen Harji'nin liderliğinde kaldı ve şu sıralar İdlib ve Lazkiye'ye "yardım" göndermeye odaklanmış durumda. Bu "yardımları" da Ümmet Partisi'nin İstanbul'daki ofisiyle koordineli olarak yapıyorlar.

Belgede, İnterpol tarafından yakalanma çağrısı yapılmasına rağmen Kuveyt-Türk Katılım Bankası'nın Hajjaj'ın parasının alıcısı olmayı sürdürdüğü vurgulanıyor.

Mayıs 2015'te kurulan "Mümder"in de, Türkçe konuşan ve hapiste bulunan Nusra Cephesi üyelerine yardım için kurulduğu ve Twitter hesabından Kuveyt-Türk'te bulunan hesap numaralarını duyurduğu aktarılıyor.

Davacı, KFH ve Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın IŞİD'e para transfer ederek, bu örgütün Süryanileri soykırıma uğratmasında sorumlu olduğunu savunuyor.

İşte o belgeler: