'ABD Yüksek Mahkemesi, tarihinde görülmemiş bir ideolojik dönüşüm yaşayacak'

New York Times'ta yayımlanan bir yazıda Brett Kavanaugh'un ABD Yüksek Mahkemesi yargıcı olmasının muhafazakârların elini kuvvetlendireceği ve yüksek mahkemede daha önce görülmemiş bir ideolojik dönüşüm yaşanacağı savunuldu.

Dış Haberler

New York Times'ta yayımlanan bir yazıda, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Brett Kavanaugh'un göreve gelmesiyle birlikte tarihinde görülmemiş bir dönüşüme uğrayacağı vurgulandı.

Kavanaugh'un, yerine geçeceği Anthony M. Kennedy'den daha muhafazakâr olduğu belirtilirken, yönetim değişikliğiyle birlikte Kennedy'den daha muhafazakâr olduğu bilinen Başhakim John G. Roberts Jr.'ın mahkemenin ideolojik altyapısını oluşturacağı belirtiliyor.

Roberts'ın beş üyenin bulunduğu muhafazakâr kanada öncülük edeceği ve kürtaj sınırı, azınlıkların üniversite başvurularını denetleme, oylama sınırı, silah taşıma hakkını yaygınlaştırma, seçim çalışmalarının mali denetimlerini azaltma ve kamusal yaşamda dinselliğe ağırlık verme gibi uygulamalara başvuracağı ifade ediliyor.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan döneminde göreve gelen Kennedy'nin 51 oylamada Roberts'ın karşısında yer aldığı ve liberal kanadın safında oy verdiğine dikkat çekiliyor.

ABD Yüksek Mahkemesi'nde daha önce ideolojik dengelerin 10 yıl önce hakim Samauel A. Alito Jr.'ın daha ılımlı olan Sandra Day O'Connor'un yerine gelmesiyle değiştiği hatırlatılırken, muhafazakârların bugünkü gündemlerinin o döneme kıyasla daha keskin toplumsal dönüşümlere yol açacağı belirtiliyor.