ABD ve Türkiye, YPG konusunda anlaştı mı?

Wall Street Journal'in iddiasına göre ABD ile Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeye Kürt güçlerinin alınmaması konusunda anlaştı.

ABD'de yayın yapan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'den temizlenerek kurulması planlanan güvenli bölgeden YPG'nin geçişine izin verilmeyeceği üzerinde fikir birliğine vardıklarını iddia etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, gazete, Pazartesi günü yapılan görüşmelerde, Washington'ın bu mutabakatla Ankara'ya güvence vermeyi amaçladığını duyurdu. WSJ ayrıca, "ABD'li yetkililer Türkiye'ye söz konusu bölgenin güvenliğini YPG'ye bırakmayacakları konusunda güvence verdi ama ihtiyacın artması halinde değerlendirmek üzere bir esneklik payı bırakılmasını da istedi" ifadelerine yer verdi.

WSJ, YPG'nin sahada IŞİD'e karşı en etkili mücadeleyi veren grup olduğunu da yazdı. Öte yandan Başbakan Davutoğlu Türkiye'nin IŞİD'ten temizlenecek bölgeye "ılımlı" müttefiklerini yerleştirmek istediğini ilan etmişti.