'ABD Türkiye’yi İsrail’in NATO tatbikatlarına katılmasına ikna etti'

Türkiye, ABD'nin çabaları neticesinde İsrail'in NATO tatbikatlarına katılmasına onay verdi.

İslami Analiz'in Al Monitor'den aktardığına göre, İsrailli yazar Arad Nir imzasıyla yayımlanan bir yazıda ABD’nin Türkiye’yi İsrail’in NATO tatbikatlarına katılmasına ikna ettiği belirtildi.

Nil yazısında Türkiye’nin Ortadoğu’da büyükelçisini çağırdığı ilk ülkenin İsrail olduğunu fakat bunu Suriye, Mısır, Libya ve Yemen izlediğini belirtirken “ABD bölgede yer alan iki önemli müttefiki olan İsrail ve Türkiye’nin ilişkilerini düzeltmek için çok çaba gösterdi. Bu çabaların en büyüğü ABD Başkanı’nın önünde İsrail Başbakanı’nın Türk Başbakanı’nı telefonla arayarak özür dilemesiydi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İsrail’e karşı kullandığı en önemli kozlarından birinin Siyonist Rejim’in NATO üyesi olmamasından kaynaklandığını söyleyen Nil, “Türkiye Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail’in NATO’daki etkinliğine karşı veto hakkını kullanmaya başladı” dedi.

“Suriye Elektronik Ordusu” tarafından sızdırıldığı iddia edilen bilgilere dayanan Nil, 11 Eylül 2012 tarihinde ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone’un, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’na gönderdiği bir mailde, Siyonist Rejim ordusunun da NATO tarafından yapılan tatbikata düşük bir profille ve gözlemci olarak katılmasını talep ettiğini aktardı. İsrailli kaynakların aktardığına göre, söz konusu tatbikat Norveç sahillerinde yapılan batmış bir denizaltının kurtarılması tatbikatıydı.

ABD’nin ikna çabalarının sonuç verdiğini belirten Nil, sonuç olarak 12 Aralık’ta Türkiye’nin “Türk Ordusu’na mensup güçler İsrail güçleriyle temas etmedikçe” İsrail’in NATO etkinliklerine katılmasına yönelik vetosunu kaldırdığını belirtti.