ABD: Türkiye ile YPG arasında 'gevşek bir anlaşma' sağlandı

ABD'li bir asker, Türkiye ile YPG'nin Suriye'de ateşkes konusunda anlaştıklarını söyledi.

Dış Haberler

 

Suriye'de TSK ile YPG arasındaki çatışmalardan rahatsızlığını dile getiren ABD, "anlaşma" sağlandığını duyurdu.

AFP'ye konuşan ABD Merkez Komutanlığı'ndan Albay John Thomas, Türk ve Kürt güçlerinin Suriye'nin kuzeyinde birbirleriyle savaşmama konusunda "gevşek bir anlaşmaya (loose agreement)" vardıklarını söyledi.

Thomas, son birkaç saatteki görüşmeler sonucunda, taraflardan birbirleriyle savaş değil IŞİD tehdidine karşı odaklanma konusunda garanti aldıklarını kaydetti.

Thomas bu "gevşek anlaşma"nın en azından birkaç günlüğüne olduğunu, yakında "sağlamlaştırmayı" umduklarını da sözlerine ekledi.

ABD'li komutan, Türkiye ve SDF'nin "düşmanlıkları azaltmak amacıyla" hem ABD'yle hem de birbirleriyle iletişim kanalları açtıklarını vurguladı. 

YPG'li Polat Can ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ateşkesin Suriye Demokratik Kuvvetleri'ne bağlı Cerablus Askeri Konseyi ile Türkiye arasında sağlandığını yazdı.

Can, ateşkesin IŞİD karşıtı koalisyon arabuluculuğunda sağlandığını söyledi.

ÖSO'CU KOMUTAN: ATEŞKES YOK

SkyNews Arabia, anlaşmaya göre YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceğini ve TSK'nın Cerablus'tan Azez'a doğru 15 km ilerlemesine izin verileceğini iddia etti.

El Arabiya, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel'in Kürt güçlerinin büyük bölümünün Fırat Nehri'nin doğusuna çekildiğini söylediğini duyurdu.

Reuters'e konuşan ÖSO'cu komutan ise; "Anlaşma ya da ateşkes yok. Bir süreliğine ara verildi" diyerek, askeri operasyonların kısa süre sonra yeniden başlayacağını belirtti. Ajansa göre Türkiye’den askeri kaynaklar, YPG ile herhangi bir ateşkes anlaşması yapılmadığını söyledi.

Öte yandan Ronahi TV'ye konuşan YPG Cerablus Askeri Konseyi sözcüsü Ali Hajjo ateşkesi doğrularken Türkiye'nin girdiği toprakları geri kazanacaklarını söyleyerek; "Ellerimiz bağlı durmayacağız, kendi bölgelerimizi Osmanlıcı Türkiye işgalinden özgürleştireceğiz" dedi.