ABD, Türkiye ile ilgili dinleme iddialarını yalanladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiyeli yetkililerin dinlendiğine ilişkin iddiaları yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, NATO müttefiklerine yönelik dinleme faaliyetlerini sonlandırdığını açıklamasına rağmen ABD'nin Türk yetkililerini dinlediğine dair iddialar hakkındaki soruyu yanıtladı.

Türkiyeli yetkililerin ABD istihbaratı tarafından dinlendiğine dair iddiaları duymadığını belirten Toner, Suriye konusunda yakın ilişki içinde bulundukları Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptıklarını ifade etti.

Toner, şunları söyledi: "İzleme tekniklerimizi ya da yaklaşımımızı değiştirip  değiştirmediğimize yönelik cevabımızda, ABD Başkanı Obama, Edward Snowden'ın suç  teşkil eden eylemlerinin ortaya çıkmasının ardından bu konuyla ilgili birkaç kez  konuştu ve bunları şeffaf şekilde yürüteceğimizi anlattı. Bunlar hala  geçerliliğini koruyor. İstihbarat faaliyetlerimiz ya da Türkiye hakkında konuşmayacağım ama genel olarak Türkiye değerli bir NATO müttefikidir, IŞİD karşıtı koalisyonun da üyesidir. Türkiye ile IŞİD'in Suriye ve Irak'tan çıkarılması için yakın çalışma içindeyiz. Katkılarını ve IŞİD karşıtı koalisyona katılımlarını değerli buluyoruz. Tekrar edeyim, çok yakın ilişki içindeyiz. Bilgi paylaşıyoruz. Bu nedenle bu şekilde davrandığımıza inanmak için bir neden yok"