ABD-Türkiye görüşmeleri: İncirlik Üssü ve IŞİD'e karşı savaş konusunda anlaşma sağlandı

ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyon temsilcisi John Allen'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaretten, İncirlik Üssü'nün koalisyon bombardımanları için kullanılması ve Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede daha aktif rol oynaması sonucu çıktı. "Tampon bölge" görüşmeleri de sürüyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temcilsici General John Allen, dün Ankara'ya gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve istihbaratçılarla görüşen Allen'ın, ABD ile Türkiye arasında Suriye konusunda devam eden ihtilafların bir bölümünü çözdüğü iddia edildi.

Stratfor'un haberine göre, Türkiye, koalisyonun IŞİD'e karşı düzenlediği hava saldırılarında İncirlik Üssü'nün kullanılmasına izin verdi.

Toplantıda, Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki rolü de tartışıldı.

Ankara'nın "IŞİD ve Esad'a karşı tampon bölge" planı ise hâlâ tartışılıyor. Allen ve beraberindeki heyetin, tampon bölge tartışması için bugün de Türkiye'de kalacağı belirtiliyor.

Ancak görüşmelerin, Ankara'nın daha büyük bir bölgesel rol oynamaya hazır olduğunun ve ABD ile IŞİD'e karşı daha yakın işbirliği yapacağının göstergesi olduğu ileri sürülüyor.

ABD'nin, daha önce karşı olduğu Türkiye'nin "güvenli bölgeler" önerisine, sahadaki kazanımların azlığı nedeniyle daha sıcak bakmaya başladığı söyleniyor.  Ancak ABD'nin şartının, güvenli bölgelerin IŞİD'e odaklanması ve Kürtlere karşıt ya da kaotik bir hükümet çöküşüne neden olmaması.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası bir müdahalesinde, ABD'nin bunları hesaplamaya çalıştığı belirtiliyor.

ABD'nin eğit-donattaki fiyaskosunun yanında, Türkiye-Katar-Suudi Arabistan üçlüsünün desteklediği çetelerin son aylardaki kazanımlarına dikkat çeken Stratfor, ABD'nin bu nedenle bölgesel güçlerle daha yakından çalışması gerektiğinin altını çiziyor.