ABD terör raporuna göre, Türkiye sınırlarındaki cihatçılar kaygı uyandırıcı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2014 terör raporuna göre, Türkiye sınırlarındaki cihatçı örgütlerin faaliyetleri kaygı uyandırıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının 2014 terör raporunda Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye sınırlarındaki cihatçı örgütlerin faaliyetleri kaygıları uyandırıyor. Yıllık raporun Avrupa bölümünde, Suriye ve Irak'a giden yabancı savaşçıların kıta için oluşturduğu tehdide vurgu yapılıyor.

Özellikle Suriye'deki çatışmalar nedeniyle, 2014 yılı boyunca Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine katılmak isteyen yabancı militanlara transit geçiş sağlayan bir kaynak haline geldiği belirtiliyor. Yabancı savaşçıların önemli ölçüde Fransa ve Belçika'dan gittiği belirtilen raporda, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek de Suriye ve Irak'a yabancı savaşçı gönderen "kaynak ülke" olarak gösteriliyor.

Ülkelerine dönen yabancı savaşçıların Avrupa'da düzenlenen terör saldırılarından sorumlu tutulduğu ifade edilen raporda, Belçika'nın başkenti Brüksel'de mayısta Yahudi Müzesi'ne saldırı düzenleyen Fransız vatandaşının dört kişiyi öldürdüğü, yine Suriye'den döndüğü tahmin edilen üç kişinin, polis ve jandarma görevlileri dahil üç kişiyi martta öldürdüğü bilgilerine yer veriliyor.

TÜRKİYE'DE TERÖR KAPSAMI DAR

Rapora göre Türkiye'de faaliyet gösteren başlıca terör örgütleri PKK, DHKP/C ve Hizbullah ve Türkiye'deki terörle mücadele çabaları daha çok ülke içine yönelik ve PKK'yı hedef alıyor. Türkiye'de terörizmin 'Türk devletini ve Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılar' şeklinde, dar bir kapsamda tanımlanmasının da Türkiye'nin küresel terörle mücadele çabalarını kısıtladığı savunuluyor.