'ABD Suriye'yi Ruslara bıraktı; Başika propagandasını AKP IŞİD'le koordine etti'

ABD'nin Suriye'deki Rus varlığını kabul ettiğini, ancak Irak'taki Rusya ve İran etkisini kırmaya çalıştığı söyleniyor. Irak Dışişleri Bakanı, Başika Kampı'ndaki Türk birliklerine saldırı iddiasının ardından yapılan propagandayı Türkiye ile IŞİD'in birlikte koordine ettiğini ileri sürdü.

Dış Haberler

ABD'nin Suriye'de "siyasi çözüm" için Rusya'nın da inisiyatif sahibi olduğunu kabul etmesi ve çabalarını Irak'a yoğunlaştırması, yeni bir durumu gündeme getirdi.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinin Ortadoğu şefi Elijah J. Magnier'in haberine göre, ABD Suriye'deki Rus varlığını kabul ediyor, ancak Irak'ta benzer bir girişime ya da İran etkisine izin vermeyecek.

ABD'nin, Irak'taki etkisini devam ettirme ve genişletme amacı güttüğü, rakiplerini ise tolere etmeyeceği belirtiliyor.

Haberdeki idiaya göre, IŞİD'in Irak işgali ve buna ABD'nin gösterdiği yavaş tepki sonrasında, İran'ın Bağdat üzerindeki etkisi daha da arttı. Tahran, ordu dışındaki milis güçlerini ve Kürdistan'ı silahlandırırken, Irak'taki grupların (Sünni, Şii, Kürt) birbirleri arasındaki uyumu artırabileceğini varsaydı.

ABD IRAK'I DİZE GETİRMEYE ÇALIŞTI
Başbakan Haydar el-İbadi'nin yardımcılarından birisinin söylediğine göre, ABD'nin Bağdat'a desteğini ertelemesi tesadüf ya da bilinçsizce yapılan bir hamle değildi.

Washington'un kararının "stratejik" olarak nitelendiren kaynak, ABD'nin Irak'a "Amerikan üslerini istememesi, İran'ın askeri kapasitesini, IŞİD'le mücadelede hava gücü ve istihbarat toplamadaki yetersizliğini gözlemek için" bir ders verdiğini, böylece Bağdat'ı kendi iradesine tabi hale getirmek istediğini söyledi.

Bu noktada Türkiye'nin de Musul'u "işgal ettiği" ve Bağdat yönetimine daha büyük bir utanç verdiği söylenirken, Türk askerlerini Irak'tan çıkartabilecek tek gücün ABD olduğu söyleniyor.

ABD IRAK'I BIRAKMAYACAK
"ABD Suriye'ye gözlerini kapatabilir, ancak Irak kırmızı çizgi" denirken, Rusya'nın Irak'ta da Suriye'deki gibi bir rol oynamaya kalkışması halinde Beyaz Saray'ın ve ordunun bu hamleye karşı hızla gözdağı vereceği kaydediliyor.

İddiaya göre Washington, Kürdistan'ın bağımsızlığı ve Musul'daki Türk askeri kartlarını Irak'taki İran etkisine karşı koz olarak kullanıyor. Kaynak, ABD'nin Bağdat yönetimindeki üst düzey yöneticilerin değişmesine dair isteğini kendilerine ilettiğini belirtiyor.

ABD'nin Haşd eş-Şaabi'yi Musul ve Anbar'dan uzak tutmak istediğini söyleyen kaynak, bunların düzenli güvenlik birimlerine katılmadıkları durumunda yasadışı ilan edilmesinin planlandığını söylüyor.

Öte yandan Şii partileri arasındaki gerilim de artıyor. Meclis el-Ala, Maliki'nin partisi Dava, Mukteda es-Sadr ve Necef'teki Şii mercilerin hem birbirleri arasında, hem de kendi içlerinde ihtilaflar bulunuyor.

Askeri olaraksa, Ramadi'de ilerleyiş yavaşlarken, bazı kaynaklar Musul'un belki bu sene içerisinde bile kurtarılamayacağını düşünüyor.

'TÜRKİYE İLE IŞİD ORTAK ÇALIŞTI'
Öte yandan, Türkiye'nin Irak-Musul'daki varlığı hakkında konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ülkenin egemenliğini korumak için her yola başvuracaklarını söylüyor.

Türk askerinin Başika'dan çekildiğine ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyleyen Caferi, Başika'nın IŞİD tarafından vurulduğu iddiasının da temelsiz olduğunu ve iddiasının Türkiye ile IŞİD tarafından koordineli olarak gündeme getirildiğini kaydediyor.

İRAN, IRAK'TAN VAZGEÇER Mİ?
Peki İran, Irak'ı ABD'ye bırakıp Suriye'deki etkisini mi artırmaya çalışacak? Üst düzey bir İranlı yetkili, ABD'nin şu anda Bağdat ve Erbil üzerindeki askeri ve politik rolünün "dominant" olduğunu söylüyor.

"İran'ın etkisinin şu anda azalmaya başladığı doğru" diyen yetkili, IŞİD zayıfladıkça ABD'nin ülkedeki etkisinin arttığını ileri sürüyor.

Ancak İran'ın sabırlı olduğunu ve sahanın ABD'lilere ait olmadığını belirten yetkili, onları gelecekte koruyacak bir topluma da sahip olmadıklarına dikkat çekiyor.

Öncelikli hedefin IŞİD'i bitirmek olduğunu kaydeden İranlı yetkili, daha sonra Abbasi Halifesi Harun Reşid'in sözünü hatırlatıyor: "[Sarayının etrafında bulutları görünce] Git ve nereye istersen oraya yağ. Damlaların her zaman benim topraklarıma düşecek."