'ABD, Suriye meselesinde Türkiye ile Rusya'yı uzlaştırmaya çalışıyor'

ABD'nin, özellikle Halep'in kuzeyindeki sınırı kontrol altına almak için Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimi azaltmak için çaba gösterdiği ileri sürülüyor.

Dış Haberler

ABD'nin İran'la nükleer anlaşmanın ardından gözünü Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) yenilmesine diktiği belirtiliyor.

CIA ile bağlantılı olduğu bilinen Stratfor'da çıkan bir analize göre, bu hedefe ulaşmadaki en önemli tartışma unsuru Türkiye. 

Suriye'de YPG ile çalışan ABD'nin Fırat'ın batısındaki düğümü çözmek için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu yazan Stratfor, Türkiye'nin bu bölgeye asker göndermeye istekli olduğunu, ancak ana sorunun Rusya olduğunu belirtiyor.

Analizde, Suriye'de Rusya ile "angajman kuralları" geliştiren ABD'nin, aynı şeyi Türkiye ile Rusya için de yapmaya çabaladığı iddia ediliyor.

Geçen Aralık ayında Moskova'ya giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Rusya ile Türkiye arasındaki diyaloğu kolaylaştırmayı denediği, 20 Ocak'ta (bugün) Zürih'te yapılacak görüşmede de aynı konunun gündeme gelmesinin beklendiği söyleniyor. Görüşmede, Ukrayna sorununun da ele alınacağı tahmin ediliyor.

Ukrayna konusunda, ABD, Minsk anlaşmasını uyguladığı takdirde Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılacağının sinyalini vermişti. ABD, yaptırımlar konusunda Kırım ile Donbass'ı ayrı tutuyor.

Stratfor'daki analize göre Rusya Donbass'taki sahayı kontrol edebildiğini gösterdi, ancak Kiev yönetiminden istediği tavizleri almadığı müddetçe -ki Kiev bu tavizlere verebilecek gibi görünmüyor- bölgeden çekilmeyecek.

Bu noktada, ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile Putin'in yardımcısı Vladislav Surkov'un 15 Ocak'ta Kaliningrad'da yaptığı 4 saatlik görüşmenin öneminin altı çizliyor. Nuland bu görüşmeyi, Litvanya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye turunun ardından yaptı. Adı geçen ülkeler, Baltık Denizi'nden Karadeniz'e uzanan hatta ABD'nin Rusya'ya karşı temel aksını oluşturan unsurlar arasında yer alıyor.

Orta ve Doğu Avrupa'daki NATO-ABD yığınağının boyutları ve düşük petrol fiyatlarının Rus etkonomisine etkisi göz önüne alındığında, ABD'nin Rusya'yı Baltık ve Karadeniz'e daha büyük bir askeri yığınakla tehdit ettiği anlaşılıyor.

Bu haftanın sonunda, Nuland ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye gelerek üst düzey görüşmeler yapması planlanıyor. ABD'nin bu fırsatı, Türkiye ile Rusya'yı Suriye konusunda yakınlaştırmaya çalışmak için değerlendireceği konuşuluyor.

ABD'nin, Türkiye'nin NATO için Karadeniz'de oynadığı rolü Rusya'ya karşı kullanabileceği Stratfor analizinde yer alıyor. Buna göre, eğer Rusya Türkiye ile olan kötü ilişkilerinin Ankara'yı çok fazla NATO'ya ittirdiğini hissederse, Türkiye ile diyaloğu sürdürebilir, Suriye'de bir uzlaşma mümkün hale gelebilir.