ABD maslahatgüzarı, Rus Dışişleri’ne çağrıldı

ABD’nin, Rusya’nın Washington’daki bir ticari misyon binasında arama yapılmasını planlaması nedeniyle Moskova’daki ABD büyükelçiliğindeki maslahatgüzarın Rusya Dışişleri’ne çağrıldığı belirtildi.

Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nin maslahatgüzarı Anthony F. Godfrey, ABD'nin, kapatılmasını talep ettiği Rus ticari misyon binasında arama yapılması kararı almasını protesto etmek için Bakanlık'a çağrıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, planlanan arama "yasa dışı ve benzeri görülmemiş saldırgan bir eylem" olarak nitelendirildi.

Açıklamada ayrıca, planlanan arama sırasında ABD gizli servislerinin binaya ‘daha sonra Rusya karşıtı propaganda için kullanılabilecek cisimler yerleştirilebileceği' uyarısı yer aldı.​

ABD’ye, "uluslararası hukukun ve Rus diplomatik misyonlarının dokunulmazlığının ihlaline son verme" çağrısı yapılan açıklamada, Rusya’nın planlanan aramaya karşılık verme hakkını saklı tuttuğu uyarısı da yer aldı.

ABD, bir gün önce Rusya’nın San Francisco'daki konsolosluğunu ve Washington ile New York'taki iki ticari temsilciliğinin kapatılmasını talep etmişti.