ABD Libya'da IŞİD uzantılarıyla mı çalışıyor?

ABD'nin Libya'da IŞİD karşıtlarıyla kurmaya çalıştığı ilişkilerde güvenilmez gruplarla görüştüğü söyleniyor.Bu grupların arasında, aralarında IŞİD'lilerin de bulunduğu Misratalılar da var.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), faaliyet alanını Ortadoğu'dan Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya'ya doğru genişletirken, ABD Libya'yı gözüne kestirdi.

New York Times'tan Suliman Ali Zway, Kareem Fahim ve Eric Schmitt'in haberine göre, ABD Libya'da IŞİD'e karşı pek güven vermeyen unsurlarla temas halinde.

Bu durumun en açık ortaya çıktığı zaman, 14 Aralık'ta El Vatiye Hava Üssü'ne iniş yapan ABD'li komandoların üssü koruyan silahlı militanlar tarfından gözaltına alınmakla tehdit edilmesiydi.

ABD, yaşanan gerginliğin "iletişim eksikliğinden" kaynaklandığını söylese de, Libya'da temas kurulan unsurlar konusunda şüpheler artıyor.

ABD temel muhatap olarak, Halife Haftar'ın "Libya Ulusal Ordusu"nu kabul etse de, bu ordu yalnızca düzenli birliklerden oluşmuyor. Üstelik, askeri başarı konusunda da ABD'nin istedikleri tam olarak yerine getirilemiyor.

Haftar ile gevşek bir ittifak ilişkisinde olan Zintan grubu ise El Vatiye Hava Üssü'nü kontrol eden milisler. Bu ekip, daha önce Trablus Uluslararası Havaalanı'nı kontrol eden grup.

Bir başka grupsa, hem Zintanlılara hem de Haftar'a karşı olan Misratalılar. IŞİD'in ülkedeki kalesi Sirte'ye birkaç saat uzaklıkta olan Misrata'da üslenen bu gruba mensup bazıları, Haftar karşıtı koalisyona para ve silah sağlıyor. Dahası, bu grubun Bingazi'deki kesiminde IŞİD'lilerin de bulunduğu söyleniyor.

İşte ABD askeri temsilcilerinin geçen 6 ay boyunca Misrata'ya giderek istihbarat ilişkileri ve askeri ilişkiler kurduğu belirtiliyor.

Misratalı bir siyasetçi olan Abdurrahman Svehli, "Bu bir sır değil" diyor. Svehli ayrıca İngiliz, İtalyan ve Fransızların da Libyalı gruplar içinde böyle ilişkiler tesis etmeye çalıştığını kaydediyor.

Libyalı yetkililer, ABD'nin El Vatiye civarında bulunan 22. Özel Kuvvetler Tugayı ile yıllardır ilişki içinde bulunduğunu ve 2012'den beri onları eğittiğini söylüyorlar.