ABD Küba'yı 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkartmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Obama, Küba'nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkartılması için adım attı. Ancak Küba'nın listeden çıkarılıp çıkartılmayacağı 45 günlük süre içerisinde ABD Kongresi tarafından belirlenecek.

Dış Haberler

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, Küba'nın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkartılacağını söyledi. Ülkenin bu listeye alınmasının sebebinin başka ülkelerdeki devrimci örgütleri silahlandırması olduğunu belirten sözcü, ülkenin listeden çıkmasının adayla aralarındaki ayrımları bitirmediğini de vurguladı. Küba'nın 45 günlük sürenin ardından listeden çıkarılıp çıkartılmayacağını netleşecek.

Küba ise gerçekte terörü destekleyen ülkenin ABD olduğunu vurgulayarak, ABD'ye kaçan Kübalıların Küba karşıtı terör eylemlerinde aldıkları desteğe dikkat çekiyor. Örneğin 1976'da CIA bağlantılı Fidel Castro karşıtları bir uçağı bombalayarak 73 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Uçakta ölen Carlos Alberto Cremata Trujillo'nun 78 yaşındaki eski eşi Iraida Malberti kararı değerlendirerek Küba'nın asla bu listeye alınmaması gerektiğini hatırlatarak, hiç bir kararın ölenleri geri getirmeyeceğini, acıları ve eziyeti silemeyeceğini söyledi.

Küba'nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkartılmasının ülkenin üzerindeki ekonomik ve siyasi baskıyı azaltacağı düşünülürken, geçmişte ABD yaptırımlarından korkan uluslararası kurumların da Küba ile işbirliği yapmaya başlaması bekleniyor.