ABD ile Türkiye anlaşma imzalayacak: Suriyeli 'muhaliflere' yönelik eğit-donat Mart'ta başlıyor

Dışişleri kaynakları, Türkiye ile ABD arasında yakında imzalanacak anlaşmaya göre 1500-2000 Suriyeli muhalifin Mart’tan itibaren Türkiye’de eğitileceğini aktardı.

Türkiye ile ABD, Suriyeli "muhaliflerin" eğitimine Mart'ta başlamayı planlıyor.

Eğit-donat programının toplam 3 yıl sürmesi öngörülüyor.

El Cezire Türk'ün haberine göre, Türkiye'den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. Ürdün ve Suudi Arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kişi eğitim alacak. Böylece 3 ülkede üç yılda toplam 15 bin kişi eğitilmiş olacak.

Türkiye ile ABD arasında bu ay içinde mutabakat muhtırası imzalanması bekleniyor. Mart sonunda da eğitimin başlaması bekleniyor.

Mutabakat metninde Türkiye'nin önemsediği iki nokta; eğitilecek muhalefetin seçimi ve hedefin kim olduğu konularında da prensipte anlaşma sağlandı. Buna göre:

1-Türkiye ve ABD ortak seçim komitesi oluşturacak ve Mart ayına kadar kimlerin eğitileceğine karar verilecek.

2-Metinde hedefin kim olduğu yazmayacak. Eğitilecek muhalifler 'IŞİD'le veya 'rejimle' savaşacak diye herhangi bir cümle olmayacak. Böylece gerektiğinde orduyla, gerektiğinde IŞİD'le mücadele edebilecekler. Türkiye 'bunlar zaten muhalefet, rejime muhalifler, ama elbette IŞİD'le de savaşacaklar' yaklaşımında.

İncirlik Üssü'nün kullanımıyla ilgili Ankara ve Washington arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Eğitilecek muhaliflerin Esad yönetimine karşı savaşması, Ankara'nın eğit-donat programı için en önemli şartlarının başında geliyordu.