ABD, Halep'in kuzeyinde yeni cephe mi açıyor?

ABD, daha önce karışmadığı Halep'in kuzeyine son 1 ayda 10'un üzerinde hava saldırısı düzenledi. ABD'nin, "IŞİD'le savaş"ı Suriye'nin kuzey batısına taşıyıp taşımadığı tartışılıyor.

Dış Haberler

ABD öncülüğündeki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı uluslararası koalisyon, Suriye'de bombardımana başladığından bu yana Halep'in kuzeyine pek bulaşmamayı tercih ediyordu.

Genellikle YPG'nin bulunduğu Kobani, Haseke, Tel Abyad ile Deyrezzor'a yoğun saldırılar düzenleyen ABD'nin, Halep'in kuzeyini de gözüne kestirdiği belirtiliyor.

McClatchy DC'den Roy Gutman'ın haberine göre, ABD Merkez Komutanlığı, son 1 ayda Halep'in kuzeyindeki Azez ve Marea'ya 11 hava saldırısı düzenledi. Bu bölgeler, IŞİD'in "ılımlılar"ın elinden almak için operasyon başlattığı yerler.

ABD, geçen hafta da IŞİD'in elinde bulunan, Karkamış'ın karşısındaki Cerablus'a 5 hava saldırısı düzenledi.

Kobani ve Tel Abyad'dan farklı olarak, Suriyeli Kürtler bu saldırıların sahadaki Kürt güçleriyle irtibat halinde gerçekleşmediğini belirtiyorlar.

Pentagon Sözcüsü Albay Steve Warren ise, ABD ile YPG arasında yakın temas olduğunu söyledi. Warren, ilişkinin temel olarak Erbil'deki operasyon odası vasıtasyıla kurulduğunu belirtti.

ABD'li subay, YPG'lilerin destek istedikleri zaman Erbil'deki operasyon odasına telefonla bilgi verdiğini ve kendilerinin de hava saldırısı düzenlediğini kaydetti.

YPG Sözcüsü Redur Xalil de, IŞİD'lilerle doğrudan karşı karşıya kaldıkları durumlarda koalisyonla koordinasyon sağladıklarını doğruladı. Xalil, Halep'in kuzeyindeki durumun ise kendileriyle ilgili olmadığını söyledi.

Halep'in kuzeyindeki "ılımlı" muhalifler ise ABD saldırılarından memnun. "Saldırılar başarılı" diyen Zahir el Sakit isimli bir "muhalif", IŞİD'in Soran, el-Bel ve Dabk'ta vurulduğunu aktardı.

"Ilımlı" Safva İslami Tugayları komutanı Yusuf Ebu Abdullah ise, son saldırıların öncekilerden daha etkili olduğunu, ancak hala daha fazlasına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Abdullah, ABD ile YPG'nin kurduğu tarzda doğrudan bir ilişkiyi, denemelerine rağmen henüz kuramadıklarını kaydetti.